Bush csalódott a francia vétó miatt

2003.02.11. 07:46
George Bush amerikai elnök hétfőn csalódásának és értetlenségének adott hangot Franciaország "rövidlátó" politikája miatt, amely szerinte "káros hatással van a szövetségre". Egy francia szakértő szerint Párizs éles kihívást intézett a NATO amerikai vezetése ellen. Gerhard Schröder német kancellár, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke hétfőn este az Irak-kérdésben háborúellenes irányvonalra hangolta pártja parlamenti frakcióját.
"Csalódott vagyok amiatt, hogy Franciaország akadályozza a NATO-t, hogy segítsen Törökországnak" - jelentette ki újságírók kérdéseire válaszolva Bush elnök a Fehér Házban, miután fogadta John Howard ausztrál miniszterelnököt.

Eredménytelenül ért véget hétfőn Brüsszelben a NATO-tanács nagyköveti szintű ülése, miután lőzetesen Belgium után Franciaország és Németország is megvétózta az Egyesült Államok felkérését Törökország NATO-védelmére az iraki háborúban. Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn délután felszólította NATO-t, hogy nyújtson segítséget Törökországnak. Egy francia szakértő szerint Párizs 1966 óta nem intézett olyan éles kihívást az észak-atlanti szervezet amerikai vezetése ellen, mint hétfőn.

Reméli, meggondolják magukat

Az amerikai elnök mindenesetre megjegyezte, hogy Franciaország régi barátja az Egyesült Államoknak és ő a múlthéten telefonon beszélt Jacques Chirac francia elnökkel. "Továbbra is együttműködünk Franciaországgal" - szögezte le és kifejezte reményét, hogy Franciaország, Németország és Belgium még meggondolja magát.

Bush elnök hangoztatta, hogy Szaddám Husszein iraki elnök nem tesz eleget leszerelési kötelezettségének és az Egyesült Államok ezért szorgalmazta az U-2 felderítő gépek repülését Irak területe fölött. Az utolsó pillanatban felkínált engedményekkel Szaddám Husszein mindenesetre arra játszik, hogy időt nyerjen. Az elnök megismételte, hogy Szaddám Husszeinnek le kell szerelnie, ha ezt nem teszi meg, akkor az Egyesült Államok fogja őt leszerelni.

Bush szerint nem kell több fegyverzetellenőr

Az amerikai elnök kijelentette, hogy ha egy ország leszerel, egy-két ellenőr is meg tudja állapítani, hogy valóban felszámolja fegyvereit. George Bush szavait válasznak szánta arra, hogy Franciaország, Oroszország és Németország hétfőn az iraki fegyverzetellenőrök létszámának a növelését indítványozta.

Richard Boucher az amerikai külügyminisztérium szóvivője az iraki engedményeket taktikai visszavonulásnak nevezte, hozzátéve, hogy Bagdad még mindig nem adta jelét annak, hogy gyorsan és teljes mértékben teljesíti az ENSZ leszerelési követeléseit.

Schröder a háború ellen hangol
Gerhard Schröder német kancellár, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke hétfőn este az Irak-kérdésben háborúellenes irányvonalra hangolta pártja parlamenti frakcióját. Mint mondta, a háborúellenes irányvonallal a német lakosság mellett kötelezi el magát, s nem más országok és kormányfők mellett. A szociáldemokraták és zöldek vezette német kormány az emberektől kapta a felhatalmazást arra, hogy a béke mellett álljon ki, s ki is áll mellette - hangsúlyozta Schröder a párt képviselőházi (Bundestag) frakciója előtt mondott beszédében.

Franz Müntefering, a frakció vezetője szerint a német kormány Franciaországgal és Oroszországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy Irakban ne legyen háború. Az ember tudatában van annak, hogy mindez nem csak örömet válthat ki amerikai barátai körében - hangsúlyozta az SPD Bundestag-frakciójának vezetője hétfőn este.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek