Valér
4 °C
8 °C

A NATO főtitkára szerint a helyzet komoly

2003.02.10. 14:53
Hitelét vesztette a NATO Franciaország, Németország és Belgium vétója miatt - véli az amerikai NATO-nagykövet. Robertson főtitkár is komolynak tartja a helyzetet, bár szerinte elérhető a konszenzus. Franciaország nem látja fenyegetettnek Törökországot, de ha baj van, "elsőként siet majd segítségére".
Komoly törést és a NATO hitelvesztését okozhatja, ha Franciaország, Németország és Belgium valóban megakadályozza a szervezetet a Törökországnak nyújtandó katonai segítségnyújtásban - nyilatkozta több diplomata az AP-nek. A három ország a NATO-országok nagyköveteinek reggeli - George Robertson főtitkár szerint "túlfűtött" - megbeszélésén megvétózta az amerikaiak felkérését a Törökországnak nyújtandó védelem tervezésének megkezdésére.

"A helyzet komoly"

George Robertson
"Nem kívánom lekicsinyelni a helyzet komolyságát. A helyzet komoly" - nyilatkozta Robertson az AP-nek. "A lehető legszerencsétlenebb döntés született, a három ország akciója miatt a NATO elvesztette hitelét" - mondta Nicholas Burns, az Egyesült Államok NATO-nagykövete. Donald Rumsfeld szerint a kérés megvétózása "megbocsáthatatlan" lépés.

"Szégyenteljes döntés lenne számomra. Törökország a szövetségesünk" - nyilatkozta az amerikai védelmi miniszter még a három ország döntése előtt a Republica című olasz napilapnak.

A problémák megoldhatóak

Robertson ennyire nem látja kritikusnak a helyzetet, mint mondta, "a lényeg az, hogy konszenzusra jussunk, és biztos vagyok abban, hogy ezt meg is tesszük" - mondta. Hasonlóan mérsékelten nyilatkozott az elutasítás miatt a NATO állandó tanácsának vészülését azonnal összehívó Törökország is. "Nem Törökország védelmét vétózták meg, a vita az időzítésről zajlik" - nyilatkozta Yasar Yakis török külügyminiszter Ankarában. Mint mondta, "a problémák megoldhatóak".

Elsőként segítenek, ha kell

Franciaország kitart véleménye mellett, viszont ha valóban szükségesnek ítélik, segítenének Törökországon - írja az AP. "Ha valóban veszély fenyegeti Törökországot, Franciaország az elsők közt fog segítségére sietni. Most még nem érezzük, hogy bármilyen veszély fenyegetne" - nyilatkozta az AP-nek Michell Alliot-Marie védelmi miniszter. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a szövetségnek éppen az a feladata, hogy biztosítsa Törökország "ne is kerüljön veszélybe".

Kötelesség

"Remélem, hogy a szövetség tagjai felfogják, hogy kötelezettségük segítséget nyújtani egy NATO-tagnak" - nyilatkozta Powell, miután felolvasta az észak-atlanti szerződés IV. cikkelyét. Ennek értelmében a szövetség kötelezően tanácskozást hív össze, ha valamelyikük területi integritását vagy biztonságát külső fenyegetés éri.

A NATO katonai parancsnokai szerint a védelem megtervezése napok alatt elkészülhet, ha engedélyt kapnak rá, a csapatok telepítéséhez azonban ismét a tagországok egyhangú támogatása szükséges.