Erik, Alexandra
EUR 383,43 Ft
USD 365,11 Ft
9 °C
23 °C

The Times: két nap alatt meg kell ölni Husszeint

2003.02.12. 11:35
A szárazföldi hadműveletek kezdete után 48 órán belül meg kell ölni Szaddám Husszein iraki elnököt, ha a szövetségesek el akarják kerülni az elhúzódó háborút és az utána következő nehéz békét, írta a szerdai The Times amerikai katonai tervezőket idézve. A vezető londoni lap szerint a Pentagon március első hetében kezdené a hadműveleteket.
A The Times szerint már vannak Irakban különlegesen kiképzett amerikai erők és CIA-ügynökök. Ha az amerikai hadsereg nem találja meg Husszeint, vagy nem tud felmutatni hiteles bizonyítékot arra, hogy az iraki elnök meghalt, erős ellenállásra kell számítania az irakiak részéről, akik rettegnének a szövetségesek támogatásától, amíg azt hiszik, hogy Husszein él - mondta egy név nélkül idézett amerikai illetékes. Hozzátette: ezért a szárazföldi hadműveletek kezdete után 48 órán belül meg kell ölni Szaddám Husszein iraki elnököt, ha a szövetségesek el akarják kerülni az elhúzódó háborút és az utána következő nehéz békét.

A tisztviselő szerint a iraki hadműveletek tervezésére "súlyos árnyékot vet" annak emléke, hogy Afganisztánban nem sikerült elfogni Oszama bin Ladent. - Nem engedhetjük meg, hogy ez megismétlődjön, mondta az illetékes.

Husszeint élve vagy halva

A The Times szerint azonban Husszein megtalálása rendkívül nehéz, az iraki elnök számtalan hasonmással igyekszik félrevezetni az őt keresőket, és szinte soha nem alszik kétszer egymás után ugyanazon a helyen. Ebben a helyzetben Amerika abban bízik, hogy a jelentős erőfelvonultatás palotaforradalmat robbant ki Bagdadban.

Megnyerni a lakosságot

A The Times szerint az amerikaiak azonban arra az esetre is "kármentő terveket" dolgoznak ki, ha mégsem sikerülne gyorsan véget vetni Husszein országlásának. E tervek alapját képezi az iraki lakosság meggyőzése arról, hogy az amerikai hadsereg szilárdan ellenőrzi az országot, annak ellenére, hogy Husszein még nem tűnt el a hatalomból. A Pentagon egyebek mellett azt tervezi, hogy a légitámadások első napjától élelmiszer- és gyógyszercsomagokat dob le a levegőből, megpróbálva megnyerni a lakosság támogatását a későbbi szárazföldi invázióhoz.

Háború márciusban?

A lap értesülései szerint a brit tervezők március közepét szemelték ki a hadműveletek kezdési időpontjaként, de az amerikai védelmi minisztérium március első hetét tartja alkalmasnak, mert ki akarja használni az akkor beköszöntő újhold teljes éjszakai sötétségét. Az idézett források szerint George Bush amerikai elnököt nem nagyon érdekli, hogy addigra meglesz-e a szükséges többség a Biztonsági Tanácsban a háborús felhatalmazáshoz, de London továbbra is szeretné a folyamatot az ENSZ keretein belül tartani. A brit kormánynak erre főleg a hazai közvélemény miatt lenne szüksége: a legújabb, szerdán közölt felmérések szerint a brit lakosság 9 százaléka támogatná az iraki katonai beavatkozást új BT-határozat nélkül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek