Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

A brit hadsereg őrzi Londont és a Heathrow-t

2003.02.11. 23:01
A brit hadsereg vette át az ellenőrzést kedden a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterén, a londoni Heathrow-n és a brit főváros több más helyén, a fokozott terrorveszélyre hivatkozva. Esti értesülések szerint a kormány attól tart, hogy rakétatámadás érhet egy utasszállító repülőgépet.
A brit miniszterelnök szóvivője kedd este közölte, hogy a hadsereg felvonultatását Tony Blair kormányfő személyesen rendelte el még előző nap. A döntést "rendkívül egyértelmű fenyegetés" előzte meg, de részletekbe nem bocsátkozott.

A BBC azonban úgy értesült, hogy a hírszerzés adatai szerint az al-Kaida terrorhálózat, vagy a vele kapcsolatban lévő más csoportok emberei föld-levegő rakétával egy utasszállító repülőgép lelövésére készülnek ezen a héten vagy Nagy-Britanniában, vagy az Egyesült Államokban. A londoni rádió hírszerzési szakkommentátorának értesülése szerint ilyen támadás tervéről folytak értekezések az elmúlt napokban internetes csatornákon.

A londoni Heathrow környékén naponta ezrek hódolnak a repülőgép-figyelés hobbijának, mivel a leszállópályák vége könnyen megközelíthető; az északi pálya szinte a repülőtér egyik szabadtéri parkolójának kerítésénél kezdődik, és a leszálló gépek 15-20 méterrel e hobbi hódolóinak feje felett húznak el. A hatóságok ezt az össznépi szórakozást most megtiltották. Nem hivatalos értesülések szerint szóba került a Heathrow lezárása is egy hétre, esetleg tíz napra, de ezt elvetették.

A Scotland Yard kérésére összesen 450 fegyveres katona kezdett járőrözést a repülőtér négy terminálján, Heathrow környezetében pedig jól látható helyeken páncélosok állomásoznak. Harckocsik foglaltak el állásokat a repülőtér bevezető útjai mellett, valamint az utascsarnokok bejáratánál, és a felszállópályák két végén.

A Scotland Yard is kivezényelt ezer fegyveres rendőrt Heathrow-ra, vagyis a légikikötőt csaknem másfél ezres erő vigyázza.

Kedd délután már könnyűpáncélosok járőröztek a Londont ellátó fő infrastrukturális létesítmények körül, és nehéz harckocsik tűntek fel a Londont körülölelő M25-ös autópályagyűrű fobb csomópontjainál is.

Tony Blair kormányfő nemrégiben, az alsóházban tartott éves meghallgatásán azt mondta: elkerülhetetlennek tartja, hogy az al-Kaida terrorhálózat megpróbáljon csapást mérni a brit fővárosra. Blair szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen támadási kísérlet, hanem az, hogy mikor.

A Scotland Yard különösen magas fokú készültségben van azóta, hogy január elején teljesen felszerelt méreglaboratóriumot találtak London északi részén, kis mennyiségű ricinnel együtt. Ez a növényi kivonat a világon létező legmérgezőbb vegyületek egyike.

A katonai felvonulásra az a vészszabályozás ad lehetőséget, amelyet a brit kormány még az IRA terrorszervezet kampányának csúcspontján léptetett életbe. Éppen a Heathrow volt az észak-ír katolikus csoport egyik leglátványosabb támadásának célpontja: 1994-ben gránátvetőkkel lőtték a repülőtér belső térségét, és szakértők szerint csak azért nem lett vérfürdő az akcióból, mert több gránát nem robbant fel. Ez volt a legutóbbi eset arra, hogy a repülőtér őrzését a katonák vették át.

A városnyi területen fekvő repülőtéren naponta több mint 160 ezer utas fordul meg; az éves utasforgalom meghaladja a 60 milliót, ami több, mint Nagy-Britannia teljes lakossága.  • Eladnék
  • Hírek