Judit
-2 °C
8 °C

Észak-Korea atombombával fenyeget

2006.03.21. 17:44
Észak-Korea nukleáris megelőző csapással fenyegeti az Egyesült Államokat. A kommunista ország szerint Amerika felel a félszigeten kialakult feszült helyzetért. A fenyegetettség érzése a közelgő közös hadgyakorlattal magyarázható.

Az Egyesült Államok elleni megelőző atomcsapást tartja biztonsága hatásos eszközének Észak-Korea. A phenjani külügyminisztérium szóvivője szerint országa azért épített nukleáris fegyvert, hogy elháríthassa az amerikai fenyegetést. Az Egyesült Államoknak sohasem volt monopóliuma a megelőző csapásra, vélekedett a szóvivő, aki szerint a félszigeten kialakult feszült helyzetet Washington "ellenséges politikája" idézte elő.

A hivatalos északi-koreai hírügynökség beszámolója szerint "Észak-Korea nem fog ölbe tett kézzel ülni, miközben az Egyesült Államok azt hangoztatja, hogy joga van megelőző csapásmérésre a Koreai-félszigeten. A megelőző csapás nem csak Amerika monopóliuma". Észak-Koreának van mivel válaszolnia az agresszióra, hiszen az ország rendelkezik az elrettentéshez szükséges atomerővel, mondta a külügyi szóvivő.

A kommunista ország a múlt héten figyelmeztetett, hogy megerősíti hadseregének létszámát a hétvégére tervezett közös hadgyakorlatra az Egyesült Államokkal. A szóvivő azt is elmondta, hogy okos lépés lenne, ha az amerikai együttműködés hasonlóan működne Észak-Koreával, mint Indiával.

India példája

Bush amerikai elnök márciusban írt alá megállapodást, miszerint India megnyit néhány atomerőművet nemzetközi megfigyelők számára nukleáris üzemanyagért és szaktudásért cserébe. A szerződést annak ellenére aláírták, hogy India nem hajlandó csatlakozni az atomsorompó-egyezményhez. Észak-Korea szerint az Egyesült Államok kedvezményeket biztosít Indiának.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy nukleáris fegyverek vannak a birtokában. Független források egyelőre nem erősítették meg az információt, de szakértők szerint az ország atomreaktoraiból elegendő plutóniuma származhat legalább fél tucat fegyver készítéséhez.

A hatoldalú tárgyalások november óta nem haladnak érdemben, mert az Egyesült Államok pénzhamisítás és pénzmosás miatt szigorításokat alkalmazott az országgal szemben. Észak-Korea azonban ilyen feltételek mellett nem ül tárgyalóasztalhoz, csak ha partnere felhagy a szankciókkal. A tárgyalásokon a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország vesz részt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.