Mátyás
-6 °C
1 °C

Észak-Korea az atomhatalom címkére vágyik

2005.10.23. 17:43
A Koreai Munkapárt napilapja azt követeli, hogy az Egyesült Államok ismerje el atomhatalomként Észak-Koreát. A phenjani vezetésnek fáj a kettős mérce, valószínű ugyanis, hogy Izrael is rendelkezik atomfegyverrel, velük azonban Washington kivételt tesz.

Észak-Korea azt követelte vasárnap, hogy az Egyesült Államok ismerje el de facto atomhatalomként, egyúttal képmutatással vádolta Washingtont, amiért szemet huny afölött, hogy Izrael feltehetőleg atomfegyverrel rendelkezik.

Gyanítják, hogy van

A Rodong Szinmun, a Koreai Munkapárt napilapja azt írta, hogy az észak-koreai atomprogram ügyében zajló hatoldalú tárgyalások csak akkor juthatnak túl a jelenlegi holtponton, ha az Egyesült Államok felhagy a jelenlegi tisztességtelen és előítéletes "kettős mérce" alkalmazásával.

"Az Egyesült Államok szemet hunyt, sőt együttműködött Izraellel atomfegyver kifejlesztésében és gyártásában, és mélyen hallgat Japánról, amely lépéseket tett azért, hogy atomhatalommá váljon, miután több plutóniumot tárol, mint amennyire jelenleg szüksége van" - írta az észak-koreai újság, amelyet a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség idézett.

Észak-Koreáról régóta gyanítják, hogy egy vagy két atomfegyvere van, továbbá elegendő alapanyaga ahhoz, hogy további ilyen fegyvereket állítson elő. Idén februárban Phenjan bejelentette, hogy atomfegyvert hozott létre, de ezt független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Négyen nem írták alá

Az Atomsorompó szerződést 1968-ban írta alá az Egyesült Államok, a Szovjetunió (az atomfegyverek vonatkozásában egyetlen örököse Oroszország lett) és Nagy-Britannia. A szerződéshez Franciaország és Kína 1992-ben csatlakozott.

Atomfegyverrel rendelkezik, de nem írta alá a szerződést Pakisztán és India. A szerződést ugyancsak alá nem író Izrael hivatalosan nem ismeri ugyan el, de nemzetközi vélemények szerint van atomfegyvere. Az Atomsorompó szerződést egyébként az említett három országon és Kubán kívül a világ valamennyi állama aláírta.