Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ismét amerikai inváziótól tart Észak-Korea

2006.03.13. 08:57
Ahogy eljött az Egyesült Államok évi rendes koreai hadgyakorlatának az ideje, úgy érzi fenyegetve magát Észak-Korea. Phenjan szerint a béke záloga nukleáris elrettentő ereje. Az amerikaiak tagadják, hogy harcra készülnének, de befagyasztották az észak-koreaiak külföldi vagyonát.

Észak-Korea lerohanására készül az Egyesült Államok, adta hírül vasárnap este az észak-koreai hivatalos hírügynökség. A phenjani vezetés szerint a héten kezdődő amerikai--dél-koreai közös hadgyakorlat újabb bizonyíték az amerikaiak harci szándékára, egyben igazolja az észak-koreai atomprogram létjogosultságát.

Az Egyesült Államok vezetői szerint a húszezer amerikai és meg nem nevezett számú dél-koreai katona részvételével zajló hadgyakorlat csak az évi rendes készenléti gyakorlat része, írja az AP.

"Az amerikaiak erősödő katonai mozgűásai a Koreai-félszigeten és környékén a hazánk elleni ellenséges politikát megvalósító manőverek" - írta kommentárjában az észak-koreai párt napilapja, a Minju Joson. Az írás szerint az amerikai inváziót csak "köztársaságunk nukleáris elrettentő ereje, békénk és biztonságunk záloga" akadályozza meg.

Észak-Korea továbbra sem kíván visszatérni az atomprogramja felfüggesztését célzó hatoldalú tárgyalásokhoz, amin a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország vesz részt. A diplomáciai enyhülést jelzi azonban, hogy Phenjan csatlakozna a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelemhez.

Igaz, ennek alapvető oka inkább az lehet, hogy az AP jelentése szerint a múlt héten az Egyesült Államok több észak-koreai kintlévőséget befagyasztott, köztük egy, az észak-koreaiak pénzét kezelő makaói bank tevékenységét is felfüggesztette.

Észak-Korea a hétvégén jelezte, hogy részt venne a pénzmosás elleni küzdelemről zajló, zártkörű washingtoni tárgyalásokon, írja az AP.