Ágnes
-1 °C
2 °C

Japánból fegyverkezik Észak-Korea

2006.02.17. 16:55
Több céget is azzal gyanúsítanak Japánban, hogy katonai célokra alkalmas eszközöket exportált úgy, hogy erről nem tájékoztatta a kormányt. A rendőrség ezen a héten három rajtaütést hajtott végre, múlt hónapban pedig a Yamaha ellen emelt vádat.

Két japán cég biológiai fegyverek gyártására is alkalmas, illegális felszereléseket adott el Észak-Koreának. A rendőrség pénteken ütött rajta a tokiói cégeken, akiket azzal gyanúsítanak, hogy liofilizálót (fagyasztással szárító gép) exportáltak, aminek segítségével fegyverként is bevethető baktériumok fejleszthetők, jelentette a BBC. A név nélkül említett vállalatok Tajvanon keresztül juttatták el a szárítókat Észak-Koreába állítólag 2002 szeptemberében.

Korábban egy harmadik cégen, Mitutoyo Corp-on is rajtaütött a japán rendőrség. A társaságot azzal gyanúsítják, hogy atomfegyverek előállítására alkalmas eszközöket exportált Kínába és Thaiföldre 2001-ben és 2002-ben. Ugyan Líbiáról nem közöltek részletesebb adatokat, de a Kyodo hírügynökség értesülései szerint ott is megtalálták a Mitutoyo Corp hasonló termékeit.

A vád szerint a vállalatok megszegték a devizatörvényt és a nemzetközi kereskedelmet szabályozó törvényt, amelynek értelmében az exportáló vállalatoknak a kormánnyal kell engedélyeztetniük az ilyen típusú árúk külföldre irányuló eladását, jelentette a Kyodo hírügynökség.

A Yamaha sem maradt ki a törvényszegő vállalatok sorából. Múlt hónapban vádat emeltek ellene, mert illegálisan adott el Kínának katonai célokra is használható, távirányítással működő helikoptereket.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft