Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Suttyomban járt Kínában Kim Dzsong Il

2006.01.18. 16:30
A nemzetközi sajtó találgatásainak megfelelően tényleg járt Kínában a ritkán utazó Kim Dzsong Il. Az észak-koreai vezető felújítja az országa atomprogramjáról kezdett nemzetközi tárgyalásokat.

Hazatért kínai látogatásáról Kim Dzsong Il észak-koreai vezető jelentette szerdán a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, hozzátéve, hogy pekingi tárgyalásain Kim beleegyezett a phenjani nukleáris törekvésekről szóló hatoldalú tárgyalások felújításába.

#alt#
Kim 2001-ben Moszkvában - ritkán utazik, akkor is titkolják (Fotó: EPA)

Nyolc napig volt oda

A közléssel megerősítést nyertek az észak-koreai vezető nyolcnapos kínai látogatásáról korábban napvilágot látott találgatások. Észak-Koreában bevett eljárás, hogy Kim Dzsong Il ritka külföldi útjairól nem adnak hírt, amíg haza nem ért.

A KCNA szerdai közlése szerint Kim január 10-e és 18-a között nyolcnapos nem hivatalos látogatást tett Kínában Hu Csin-tao kínai elnök meghívására. A Szöulban vett KCNA-jelentés szerint a kínai elnökkel tartott pekingi találkozón a felek "megállapodtak, hogy hozzájárulnak a Koreai-félsziget nukleáris kérdéskörének békés megoldásához, megszakítás nélkül folytatva a(z erről kezdett) hatoldalú tárgyalási folyamatot".

ha már ott volt, körutazást tett

Észak-Korea az ősszel felfüggesztette részvételét a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével tartott hatoldalú tárgyalásokon, tiltakozásul az ellen, hogy Washington pénzügyi szankciókat léptetett életbe észak-koreai vállalatok ellen.

Japáni, dél-koreai és hongkongi médiaértesülések szerint Pekingbe érkezése előtt Kim egy hetet töltött Kína délkeleti Kuangtung tartományában, felkereste ott egyebek között Kanton tartományi székhelyet, és a Hongkonggal összenőtt Sencsent.