Gerzson
1 °C
10 °C

Kamuzik a rendőrség vagy kétbalkezesek voltak a terroristák?

2006.08.30. 13:10
Gyanús egy brit bombaszakértőnek az a rendőrségi jelentés, amit a terrorcselekményre készülő gyanúsítottakról készítettek. Nigel Wylde szerint a rendőrség által megnevezett robbanóanyag "kikeverése" órákig tart, s a művelet végrehajtása közben erős vegyszerszag terjeng.

Nigel Wylde brit robbanóanyag-szakértő kétségbe vonta azon megállapítások hitelességét, amelyeket a brit hatóságok a nyilvánosság elé tártak a minap a Nagy-Britanniában leleplezett állítólagos terroristák terveiről.

Szinte lehetetlen

Valószínűtlennek nevezte a hamburgi Stern magazinnak adott nyilatkozatában, hogy a Londonban őrizetbe vett állítólagos terroristáknak sikerülhetett volna úgy összeállítani működőképes robbanószerkezeteket a felrobbantásra kiszemelt repülőgépek fedélzetén, ahogyan a brit hatóságok leírták a nyilvánosság elé tárt jelentésükben. Szinte lehetetlen egy repülőgép fedélzetén úgy összevegyíteni több összetevőből a nyomozók által megnevezett TATP (triacetonperoxid) robbanóanyagot, ahogyan a hatóságok beállították - vélekedett a Stern csütörtökön megjelent legfrissebb számában.


Wylde egykor pokolgépek hatástalanítását végezte Észak-Írországban a brit hadsereg tisztjeként, jelenleg pedig törvényszéki fegyverszakértőként tevékenykedik.

A brit rendőrség augusztusban 24 feltételezett terroristát vett őrizetbe, mert állítólag azt tervezték, hogy felrobbantanak tíz, transzatlanti járaton közlekedő utasszállító repülőgépet. Az állítólagos összeesküvés "forgatókönyvét" ismertető hatóságok szerint a merénylők triacetonperoxiddal akarták végrehajtani robbantásaikat a kiszemelt repülőgépeken, de nem a kész robbanóanyagot, hanem annak üdítőitalos palackokba töltött folyékony összetevőit vitték volna fel a fedélzetre, s a gépen állították volna elő a robbanóanyagot a komponensek elegyítésével. (Olvassal el, mire jutott az Index a robbanóanyag összetevőivel >>>)

Órákig tartana, büdös lenne

Wylde szerint ez majdnem teljesen lehetetlen egy repülőgép fedélzetén, mert a robbanóanyag ilyetén "kikeverése" órákig tart, s a művelet végrehajtása közben erős vegyszerszag terjeng. Ráadásul a kikeverés teljes idejére nulla Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Wylde elképzelhetőnek tartja, hogy a biztonsági szervek valójában egészen más dolgokat állapítottak meg nyomozásuk során, s csak a közvéleményt traktálják ezzel a történettel.

Másfelől azt is lehetségesnek véli, hogy a gyanúsítottak valóban ilyen terveket forgattak a fejükben, de akkor - szerinte - olyan együgyű, kétbalkezes terroristákról van szó, akik nem okozhattak volna pusztítást. Az utóbbi esetben semmiképpen sem állja meg a helyét Paul Stephensonnak, a Scotland Yard helyettes vezetőjének az a kijelentése, hogy "hihetetlen mértékű tömeggyilkosságot" akadályozott meg a brit rendőrség.

Az őrizetbe vett 24 gyanúsított közül ötöt már szabadlábra helyeztek a brit hatóságok, tizenkettő ellen pedig vádat emeltek. Három esetben nem az összeesküvésben való közvetlen részvétel a vád, hanem az, hogy az illetők nem tettek feljelentést, noha tudomásuk volt az összeesküvők terveiről.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!