Mária
-6 °C
-2 °C

Megúszta a vádemelést Bush főstratégája

2006.06.14. 12:05
Bush főstratégája megúszta a CIA-ügynök lebuktatása miatti vádemelést, de Dick Cheney alelnök még bajba kerülhet. Karl Rove, a Busht kétszer is győzelemre vezető guru felszabadulása így is nagy öröm a novemberi választások előtt katasztrófális állapotba került republikánusoknak.

Meglepő bejelentést tett szerdán Robert Luskin, Karl Rove elnöki főtanácsadó ügyvédje. Patrick J. Fitzgerald, a Valerie Plame CIA-ügynök tudatos lebuktatása ügyében nyomozó államügyész több mint féléves nyomozás után vádemelés nélkül ejtette a Busht kétszer is elnökválasztási győzelemre segítő szürke eminenciás ügyét.

Bosszút álltak

Valerie Plame a CIA fedett ügynöke volt, mígnem fehér házi források ki nem kotyogták titkát. Plame férje, Robert Wilson nagykövet az amerikai titkosszolgálatok iraki háborút előkészítő dossziéjának ellentmondó értesüléseit közzé tette a New York Timesban, amivel magára haragította a Fehér Házat.

Fitzgerald bizonyítékai között több is arra utal, hogy Cheney alelnök személyes támadásnak vette Wilson cikkét, Plame-t ezért bosszúból buktathatták le. Az ügyben eddig kizárólag Cheney főtanácsadója, I. Lewis "Robogós" Libby ellen emeltek vádat, mert hazudott az esküdtszéknek - letagadta az újságírókkal folytatott beszélgetéseit.

Hasonló gyanú miatt indított nyomozást Fitzgerald Rove ellen is, még a Libby elleni vádemelés előtt. Rove esküdtszéki meghallgatásain nem tett említést a Time magazin újságírójával Matthew Cooperrel megejtett beszélgetéseiről. Igaz, később a beszélgetések tényét ügyvédei igazolták.

Megtalált email

Fitzgerald eredetileg úgy gondolta, a beszélgetést Rove tudatosan titkolta el. De Rove ügyvédje, Luskin egy zseniális húzással tanúnak ajánlkozott az ügyben, így az esküdtszék tőle hallhatta, hogy a beszélgetés tényét igazoló emailt azután kezdte keresni, hogy a Time-nál dolgozó barátja felhívta rá a figyelmét.

Fitzgerald végül ejtette a vádakat.

A nyomozás lezárása nagy megkönnyebbülés a novemberi választások előtt katasztrófális állapotba került Republikánus Pártnak. Rove nagy választási stratéga, 2000-ben és 2004-ben is nehéz helyzetben sikerül tgyőzelemre vezényelnie Busht, úgy, hogy közben kényelmes törvényhozási többséget is teremtett a republikánusoknak.

Feszült nyugalom

Márpedig a nyomozás határozottan akadályozta a stratéga munkáját, akit tavasszal hátrébb is vontak a tanácsadói élvonalból. A New York Times szerint a Fehér Ház óvatosan reagált a vádak ejtésének hírére, de a fotósoknak azért sikerült lekapniuk a fülig érő szájjal vigyorgó Karl Rove-t.

Rove ismerői szerint, bár nem mutatta, igenis aggódott. De az elmúlt hetekben már láthatóan megkönnyebült, valószínűleg már bíztak a vádak ejtésében. A truthout.org nevű, az üggyel foglalkozó honlap értesülései szerint a vádak ejtését elsősorban együttműködési készségének köszönhette, mivel az eredeti vádiratban foglaltak - miszerint Rove felfedte Plame valós identitását az újságírókank - igazak.

Ettől függetlenül Rove már hátradőlhet, de a Fehér Ház még nem nyugodhat meg. Fitzgereald a nyomozás lezárása után már a Libby elleni eljárásra öszpontosíthat. A perben tanúként idézhetik be Dick Cheney alelnököt, aki eskű alatt kellemetlen kérdésekkel szembesülhet. Végül is, ő az, akit a kiszivárogtatás szellemi atyjának tartanak, és ugyan az amerikai alkotmány 5. paragrafusa alapján nem köteles maga ellen vallani, erre hivatkoznia is kellemetlen lenne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.