Ambrus
-7 °C
3 °C

Donald Rumsfeld szép új világa

2005.11.28. 12:14
Amerikai állampolgárok után kémkedne a Donald Rumsfeld vezette Pentagon. A hadügyminisztérium 2001. szeptember 11. óta gyakorlatilag átvette a kémszervezetek irányítását, most a külföldi és a belföldi hírszerzés összevonására készül.

Amerikai állampolgárokról is adatokat gyűjtene az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, írja a Washington Post. A Pentagon 2001. szeptember 11. után kezdte feltúrbózni saját hírszerzését, a legújabb lépésként egy eddig nem túl ismert hírszerző hivatalára, a Kémelhárítási Terepmunkákra (CIFA) bízná a többi amerikai nyomozó és hírszerző hivataltól származó adatok összegzését.

Egységben az erő

A Pentagon 2006-os költségvetésének tervezetébe rejtett javaslat több jogvédő szervezet és törvényhozó felháborodását is kiváltotta. Az Egyesült Államokban a hírszerzés kényes kérdés, törvények garantálják az amerikai polgároknak, hogy hírszerző szervezetek nem gyűjthetnek róluk adatokat. Régebben a külföldi és a belföldi hírszerzés szigorú elhatárolása jellemezte a területet - igaz, a szeptember 11-i terrortámadások okait vizsgáló bizottság szerint az értesülések szétaprózottsága, a kémszervezetek közötti információáramlás hiánya és a szervezetek rivalizálása nagyban hozzájárult a terroristák sikeréhez.

A Pentagon pont erre hivatkozik a belföldi kémtevékenység feltúrbózásakor. Chris Conway alezredes, a Pentagon szóvivője szerint a védelmi minisztérium hírszerzésének vezetői tisztában vannak a kérdés kényességével, mindazonáltal mindent meg kell tenniük a minisztérium létesítményeinek védelmében, írja a Washington Post.

Titokban szervezkednek

A hírszerzés belföldi kiterjesztése és az amerikaiakról vezetett nyilvántartások ellenzői szerint azonban nem megengedhető, hogy a Pentagon '"törvénytisztelő amerikai polgárok" után kémkedjen, mindezt ráadásul a kérdés nyilvános megvitatása és a törvénymódosítás kongresszusi vizsgálata nélkül tegye, írja a Post.

A rejtélyes CIFA-t - a szervezet méretéről és tevékenységi köreiről sincsen nyilvános adat - a Pentagon 2006-os költségvetését tárgyaló törvényben ruháznák fel többletjogosítványokkal. Ron Wyden demokrata szenátor, a Szenátus hírszerzési bizottságának tagja annyit ugyan elért, hogy a CIA-val azonos feladatokat ellátó Pentagon-intézmény, a DIA ne folytathasson titkos belföldi kémkedést, de még mindig szükségesnek tartaná a javaslat bizottsági tárgyalását.

A javaslat titkosságát, illetve a Pentagon sunnyogását mutatja, hogy a Szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke, a republikánus John Warner nem is tudott róla, hogy a Pentagon belföldi hírszerzésre is fel akarja hatalmazni a CIFA-t.

Rumsfeld gépezete

2001. szeptember 11. óta a Pentagon hatalmas hírszerző gépezetet épített ki, írja a Washington Post. A DIA-t a CIA-val azonos szintre fejlesztették, emellett létrehozták az Északi Parancsnokságot (Northcom) is. A Northcom feladata kizárólag a belföldi terrortámadásokra való reagálás koordinálása, azaz a hadsereg belföldi bevetésének irányítása.

Rumsfeld vezetésével számos új hírszerző ügynökséget is alapított a Pentagon, a CIFA-nak a becslések szerint nagyobb emberállománya van a Belbiztonsági minisztérium elemzőosztályánál is. A mostani javaslat elfogadása esetén a CIFA kezében eddig sosem volt hatalom összpontosulna, egy intézmény kezelné az összes hírszerző szerv és az FBI adatait.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.