Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Csak részsikert hozott Irán rakétatesztje

2006.05.24. 16:56
Irán újabb Sihab-3 rakétakísérletet hajtott végre, a teszt azonban csak részben volt sikeres. Az időzítés nem lehetett véletlen, kedden amerikai-izraeli csúcstalálkozót tartottak Washingtonban, Libanonban pedig Izrael kivonulását ünnepelték. A zsidó állam nem tűnik ijedtnek, külön védelmi rendszert fejlesztett ki Irán ellen.

Irán kísérletet hajtott végre kedd éjszaka egy Sihab-3 típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely bevetés esetén elérhetné Izraelt és a térségben található amerikai célpontokat is, jelentette az Izrael Rádió. A tesztet néhány órával George Bush, az Egyesült Államok elnöke és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök washingtoni találkozója előtt jelentették be. Az egyeztetés egyik kiemelt témája az iráni atomválság rendezése volt.

Készenlétben a Hezbollah

Katonai források szerint nem egyértelmű, hogy a Sihab-3 újonnan fejlesztett funkciói miatt volt-e szükség a kísérletre. Azt azonban nem tartják véletlennek, hogy a tesztelés épp az amerikai-izraeli csúcstalálkozó, valamint Haszan Nasrallah Hezbollah vezér bejrúti beszédének idejére esett, írja a Jerusalem Post. Libanonban kedden ünnepelték Izrael kivonulásának hatodik évfordulóját.

„Ami elriasztja az ellenséget a támadástól, az az ellenállási mozgalom állandó készenléte” – mondta Nasrallah támogatóinak tömege előtt. „Izrael északi része mára az ellenállási mozgalom rakétáinak hatótávolságába került: a kikötők, a támaszpontok, gyárak és minden egyéb elérhető számunkra” – tette hozzá.

A Sihab-3 tesztelése hírügynökségi beszámolók szerint csak „részben volt sikeres”, ennek oka azonban egyelőre ismeretlen. Irán a rakéta 1300 kilométeres hatótávolságának bővítésén dolgozik, tavaly sikeres kísérletet hajtottak végre szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel.

Rakétabiztos védelem

Decemberben Izrael sikeresen tesztelte az Iránból érkező rakétatámadások elleni védelmi rendszerét, az Arrow 2 rakétarendszert. A kísérletben fel tudtak tartóztatni egy Izrael irányába kilőtt, szimulált Sahab-3 rakétát, ami magasabbról érkezett, mint a 13 korábbi gyakorlat során.

Eliakim őrnagy, az Arrow rakétabázis parancsnoka a Jerusalem Post-nak még áprilisban adott nyilatkozatában elmondta, hogy alakulata állandó készültségben van. Az őrnagy a közelmúltban azt az utasítást kapta, hogy csapata „fokozza tovább a készültséget” az iráni helyzet alakulása miatt.

Az Arrow rakéta képes feltartóztatni és megsemmisíteni bármilyen Iránból Izrael felé kilőtt rakétát, akár nem-konvencionális robbanófejjel rendelkezőket. Ha Izrael vagy az Egyesült Államok megtámadná Iránt, Teherán nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőne ki Izraelre, vélik szakértők.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.