Mária
-7 °C
3 °C

Kisebb szociális engedményeket adott a szlovák kormány

2004.02.25. 18:01
A szlovák kormány a fosztogatások hatására a szociális ellátórendszer kisebb változtatásáról döntött szerda délután. Eközben tovább folytatódott a szociális ellátás miatt elégedetlenkedő romák fosztogatási hulláma Szlovákiában. Csehország a bevándorlók rohamától tartva megerősítette határait.
A szlovák kormány a fosztogatások hatására szerdán arról döntött, hogy ezerről másfélezer koronára emelik az úgynevezett "ösztönző pénzt", amellyel közmunkára, és helyi alkalmi munkákra veszik rá a segélyért folyamodókat. Döntés születetett arról is, hogy a szociális segélyeket nem havonta, hanem hetente fizetik ki és a gyermekek szavatolt étkeztetése érdekében a kiskorúak után járó állami segélyeket vagy részben, vagy teljes mértékben természetbeni juttatásban adják.

A jövőben megengedik, hogy a hét centiméternél kisebb átmérőjű erdei fahulladékot a romák - az önkormányzat engedélyével és felügyelete mellett - összegyűjtsék és felhasználják. Ennek ellenére a szociálpolitika eddigi elvein és szellemén nem változtatunk, mondta a kormányfő.

Vladimír Palko belügyminiszter elmondta, a fosztogatások miatt szerdán délig 95 személy ellen emeltek vádat és 58-an kerültek börtönbe. A fosztogatók félmillió korona (mintegy hárommillió forint) értékű árut vittek el a boltokból és kétszázezer korona kárt tettek a berendezésekben. Az ellopott áru egy részét több helyen visszaszolgáltatták. A belügyminiszternek nincs tudomása arról, hogy Csehország irányába exodusra készülnének a romák. Mindenesetre a cseh-szlovák államhatár védelmét megerősítik és kemény kézzel lépnek fel a - romákat vélhetően fosztogatásokra kényszerítő - uzsorások ellen.

Újabb fosztogatások
Noha a belügyminiszter cáfolta a fosztogatásokról szóló híreket, hírügynökségek szerint ismét kifosztottak egy boltot az éjszaka a felbőszült romák Szlovákiában. Hucín községben éjféltájt a helyi romák mintegy 20 fős csoportja verte szét egy helyi bolt kirakatait, majd kiürítette az üzletet. A támadók elsősorban cigarettát, kávét és alkoholt vittek el, a sót, cukrot és lisztet ugyanakkor szétszórták a bolt padlóján. A kár az első becslések szerint mintegy 600 ezer forintra tehető. A rendőrség csak fél órával a támadás után érkezett a helyszínre, így egyetlen elkövetőt sem sikerült elfogniuk.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!