Edina
-3 °C
9 °C

Külföldön koalíciós válságként értékelik az államfőválasztást

2005.06.08. 15:31
Az MSZP-SZDSZ koalíció válságát okozhatja az államfőválasztás a külföldi lapok szerint. A szlovák lapok rendkívül felkészült államfőnek tartják Sólyom Lászlót.

A kormánykoalíció vereségeként és válságaként értékeli a külföldi sajtó Sólyom László államfővé választását. Az osztrák sajtó mindhárom mértékadó lapja, a független Kurir, a konzervatív Presse és a liberális Standard is az MSZP és az SZDSZ közötti ellentétek elmélyülését jósolja a választás után.

A Standard szerint az elnökválasztás elbukása tovább mélyíti az MSZP vert helyzetének benyomását. A legnagyobb kormánypárt a közvélemény-kutatások szerint vesztésre áll, a mindenképpen Fidesz-sikerként értékelhető választás tovább erősítheti az ellenzéket, véli a lap.

Az orosz lapok is a koalíciós feszültséget hangsúlyozzák, bár a liberális Vremja Novosztyej szerint Sólyom sok tekintetben az SZDSZ számára is ideális államfő lehet. Emlékeztetnek rá, hogy a kisebbik koalíciós párt fő kifogása a szocialisták jelöltjével kapcsolatban a pártkötődés volt. A független Sólyom Szilivel szemben a magyar politikai pártok összebékítésére használhatja rendszerváltó és jogászi tapasztalatait, véli a lap.

A szlovák lapértékelések is Sólyom függetlenségét hangsúlyozzák. A poszonyi Pravda szerint a volt alkotmánybírónál jobban senki sem ismerheti az államfői jogköröket. A lap értékelése szerint Sólyom a "keveset szóló és senkinek sem hódóló" államfő eszményét teljesítheti be.

A Pravda szerint Sólyom ugyan újonc lesz a világpolitikában, de minden képessége megvan rá, hogy hamar érvényesüljön. "Nyelvileg kitűnően felkészült, angolul és németül is publikál, és kiválóan beszél franciául is" - írja a lap. A liberális SME értékelése szerint Sólyom "nemesen autonóm és karizmatikus, egyben rendkívül keményfejű és az álláspontja mellett végsőkig kitartó" személyiség.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.