Sólyom nyerte az államfőválasztást

2005.06.07. 20:42
Sólyom László lett az új köztársasági elnök. Az ellenzék jelöltjeként három szavazattal több szavazatot kapott, mint Szili Katalin, a szocialisták jelöltje. A harmadik fordulóban szavazési visszaélésekről érkeztek hírek, az MSZP ennek ellenére elfogadja az eredményt. A kormánypártok szerint a koalíciót nem fenyegeti veszély, a szocailsita vezetők nem mondanak le posztjukról a számukra sikertelen államfőválasztás miatt. Egy politikai szakértő viszont koalíciós válságot jósol.

Sólyom László lett az új államfő, mivel a köztársaságielnök-választás harmadik fordulójában 185 szavazatot kapott, szemben Szili Katalin 182 szavazatával. Sólyom László az eredményhirdetés után letette hivatali esküjét. A megválasztott jelöltnek elsőként Mádl Ferenc és Szili Katalin gratulált.


Tekintse meg képeinket!

Sólyom László megválasztása után elégedettségét fejezte ki a szavazás végeredményével kapcsolatban. Úgy vélte, hogy nem volt alkotmányellenes a választás, és mint mondta, "a pártok taktikái nem tartoznak rám". Sólyom kijelentette, szándékosan kimaradt a pártok közötti alkukból. Szerinte egy civil kezdeményezés szép sikert ért el az ő megválasztásakor.

Az új elnök egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyedül a jog terén várható tőle nagyobb szigorúság. Sólyom szerint törődni kell az élettel, a jövő nemzedékkel és a méltósággal. Az új államfő nem hiszi, hogy azért, mert ő az Alkotmánybíróság elnöke volt az Alkotmánybíróságnak több munkája lesz, mint eddig.

Védelem
Már kedden ideiglenes védelmet kaphat a Köztársasági Őrezredtől Sólyom László megválasztott köztársasági elnök, közölte az őrezred parancsnok-helyettese. A jelenlegi jogszabály csak a hivatalban lévő közjogi méltóságok biztosításáról rendelkezik, de a belügyminiszter azonnali hatállyal elrendelheti Sólyom László védelmét, mondta Kardos Imre.

Sólyom László ideiglenes őrzésének mértéke elsősorban az új államfőtől függ. Kérhet 24 órás védelmet, de kevésbé szigorú biztosítást is.

Sólyom László augusztus 5-én lép hivatalba.

Nemes vetélkedés
Gratulálok Sólyom Lászlónak. Nem kudarc, ami történt, hanem nemes vetélkedés volt, a harmadik forduló bárhogyan alakulhatott volna, mondta Szili Katalin a keddi köztársaságielnök-választást után.

"Biztos vagyok abban, hogy azzal a társadalmi támogatottsággal, amit élvezek, a következő időszakban is lesz alkalmam és lehetőségem a politizálásra" - fogalmazott az Országgyűlés elnöke, aki az MSZP köztársaságielnök-jelöltje volt.

A láthatóan csalódott Szili Katalin kérdésre válaszolva közölte, a történtek után a koalíciós partnereknek elemezniük kell a helyzetet és hozzá kell látni a szükséges következtetések levonásához.
MTI

Sas és sólyom

"A sas nem kapkod a legyek után, a sólyom sem" - mondta Sólyom, aki Mádl azon gyakorlatát kívánja folytatni, hogy rendszeresen találkozik a közjogi méltóságokkal. Az Index kérdésére, hogy két ciklusra készül-e, azt mondta, hogy erre korai lenne a válasz.

"Nagyon komolyan úgy gondolom, hogy a köztársasági elnöknek Magyarország ünnepi arcának kell lenni, amilyen szeretne lenni az ország" - mondta Sólyom László a Magyar Rádió Háttér című műsorában kedden este. A megválasztott köztársasági elnök kijelentette, mint államfő a határon belüli és túli ügyekre is oda tudja majd irányítani a politika figyelmét. Sólyom László életrajza >>>

Mádl Ferenc méltó utódának nevezte, egyben gratulált Sólyom Lászlónak a győzelemhez Gyurcsány Ferenc az államfőválasztást értékelő sajtótájékoztatóján. Készségét fejezte ki az együtttműködésre. "Tiszteletadás jár Szili Katalinnak is" - tette hozzá.

Gyurcsány szerint sok izgalmat hozott a köztársaságielnök-választás, de most a figyelmet ismét a kormányzásra fordítják. A kormányprogramhoz koalíciós támogatást kért, mert "a nemzet érdekeit szolgálja ez a program". A kormányfő nem hagyott időt az újságírói kérdésekre, úgy távozott a sajtótájékoztatóról.

Marad a koalíció

Az eskütétel után Hiller István szocialista pártelnök mindenkinek köszöntet mondott, aki Szili Katalinra adta szavazatát, ugyanakkor megjegyezte, az MSZP tiszteli és elismeri Sólyom Lászlót, akinek a munkájához sok sikert kívánt. Az MSZP szombatra rendkívüli kongresszust hívott össze Bővebben Hiller helyzetértékeléséről >>>.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hozzátette, bár méltatlan körülmények között történt a választás, az MSZP tudomásul veszi az eredményt. Kérdésre válaszolva elmondták, nem éreznek személyes felelősséget a történtek miatt, nem mondanak le posztjukról, de az elkövetkezendő napokban értékelik a két koalíciós párt viszonyát. A szocialisták kedd este elnökségi ülésen értékelik a fejleményeket.

A szocialista vezetők leszögezték, az államfőválasztási fiaskó nem jelenti a koalíció végét, mivel - mint fogalmaztak - a 2006-ig tartó közös kormányzásra kaptak felhatalmazást három évvel ezelőtt.

Az Index névtelenséget kérő szocialistáktól úgy értesült, sokan a párt vezetését hibáztatják, amiért jelöltjük megbukott. Bővebben az elégedetlenkedőkről >>>

Horn Gábor sem aggódik

"Egyelőre nincsen döntés arról, hogy milyen szankciója legyen annak, hogy hárman az SZDSZ álláspontjával szemben szavaztak az államfőválasztáson" - nyilatkozta újságíróknak Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő. Mint mondta, hétfő este nyolcig lehetőség lett volna koalíciós partnerrel közös államfőt jelölni, de mivel az MSZP nem változtatott álláspontján, az SZDSZ is kitartott eredeti álláspontja mellett. Horn szerint nem veszélyezteti a koalíciós együttműködést, hogy az ellenzék jelöltje lett a köztársasági elnök.

"Az emberek jelöltje győzött, hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Áder János frakcióvezető. Orbán Viktor a frakció ülése után újságíróknak azt mondta: "Sólyom László minden korábbinál nagyobb támogatottsággal, szélesebb háttérrel és elfogadottsággal kezdheti a munkáját".

Mint mondta, örülnek annak, hogy a köztársasági elnök nem csak a parlamenti képviselők bizonyos számát tudja maga mögött, hanem azokat az embereket is, akik a Fidesz szimpátiaszavazásán rá voksoltak.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke is méltatta Sólyom eddigi életútját. Örömét fejezte ki, hogy a rendszerváltás egyik emblematikus figurája lett az új államfő, akit elsőként az MDF javasolt a pártok közül.

Elemzők

A koalíciós válság elmélyüléséhez, akár idő előtti választásokhoz is vezethet az államfőválasztás, véli Giró-Szász András politikai szakértő. "Két menetet elvesztett a kormányfő, kérdés azonban, hogy hány menetes a meccs" - mondta. Bővebben >>>

Miklósi Zoltán politikai filozófus szerint a jobb jelölt győzött, kérdéses viszont, hogy Sólyom Lászlónak mennyire sikerül megküzdenie személyes sérelmeivel. Bővebben >>>

Visszasságok?

Szocialista képviselők a szavazás után azt mondták, tanúsítják, hogy Láyer József fideszes képviselőt új szavazólap felvételére kötelezték, mert nem Sólyomra ikszelt. Bővebben >>>

A szavazás után kiderült, hogy 386 képviselő vette fel a szavazólapokat, de csak 17-en adták vissza. Béki Gabriella, Mécs Imre és Wekler Ferenc szabad demokrata képviselők az SZDSZ frakció tiltása ellenére vettek részt a szavazásban. Ők feltehetőleg mindhárman Szili Katalinra szavaztak.

Már a délelőtti, második fordulót is az ellenzéki jelölt, Sólyom László nyerte, Szili Katalin támogatottsága öt szavazattal csökkent a hétfői, első fordulóhoz képest. Sólyom Lászlóra akkor 185-en, Szili Katalinra 178-an szavaztak.

Ha, az előzetes nyilatkozatok igazak, és Mécs Imre, valamint a független Balogh Gyula is Szilire szavazott, akkor az azt jelenti, hogy kedd délelőtt két szocialista nem az MSZP-jelöltjét támogatta.

Még két SZDSZ-es

A két forduló között az SZDSZ frakcióülést tartott. Ezen megejelent Gyurcsán Ferenc miniszterelnök is, aki Szili Katalin támogatására kérte a szabad demokratákat. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta, hogy a harmadik forduló előtt - Mécs Imrén kívül - további két szabad demokrata kérte felmentést ahhoz, hogy szavazhassanak, de ezt a képviselőcsoport kétharmada leszavazta.


Klikk a képre! Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Fidesz szerint a korrupció járta körbe az államfőválasztást. Áder János a harmadik forduló előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, információi szerint a szocialisták tízmillió forintos összegért vették meg három MDF-es Szili-szavazatát. Bővebben >>>

A délelőtti szavazásban ezúttal a fideszes képviselők is részt vettek, a szabad demokraták viszont, csakúgy mint hétfőn, - Mécs Imre kivételével - felvették és azonnal visszaadták a szavazólapokat. Bővebben a második fordulóról >>>

A délelőtti forduló előtt Dávid Ibolya, az MDF elnöke rosszul lett. Bővebben >>>

Az első fordulóban 183:13 arányban Szili Katalin kapott többséget a Fidesz váratlan és az SZDSZ előre bejelentett távolmaradása miatt.