Hiller: nem keressük a személyes felelősöket

2005.06.07. 20:20
Az MSZP számára elveszített játszmának tekinthető államfőválasztás miatt nem tart a párt tisztújítást, és nem keresi a felelősöket sem, mert mindenki az, jelentette ki a párt elnöke, Hiller István. Az MSZP berkeiben ugyanakkor többen a vezetés alkalmatlánságát látják a választási fiaskóban, egyesekben pedig a 2006-os választási kudarc rémképe vetült fel.

Az MSZP elnöksége a keddi köztársaságielnök-választás harmadik fordulója után tartott ülésén szombatra hívta össze a párt rendkívüli kongresszusát, közölte Hiller István a párt elnöke kedden. Az Index úgy tudja, a kongresszust Gyurcsány Ferenc kormányfő ötletére hívták össze.

Az államfőválasztás összefogalója >>>

Hiller tájékoztatása szerint a testület értékeli az államfőválasztás eredményét, valamint a ciklusból hátralévő idő kormányzati feladatait határozza meg. Szó lesz a 2006-os választási felkészüléséről is, ezért az elnökség létrehozta az MSZP országos választási előkészítő bizottságát, aminek Gyurcsány Ferenc kormányfő lesz az irányítója, közölte Hiller István.

Nem keresnek felelősöket

Átszavazások, rémhírek
A keddi szavazás után terjedő pletykák szerint volt olyan MDF-es képviselő, aki a harmadik fordulóban Szili Katalinra szavazott, más források pedig tudni vélnek két olyan szocialista párti képviselőről is, akik Sólyom Lászlóra adták le szavazatukat. (Az MDF-eseket gyakorlatilag a három forduló mindegyikében inszinuálta a Fidesz) Az Index által megszólaltatott MSZP-sek szerint viszont kizárt az átszavazás, mivel az MDF összes képviselője bemutatta szavazócéduláját Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, aki a sajátját pedig többek szeme láttára Áder Jánosnak mutatta meg. A fideszes szavazócédulák csak az után kerülhettek be az urnába, hogy arra pillantást vetett a parlament fdeszes jegyzője. A magyarázat szerint így 178 MSZP-s képviselő, valamint három szabad demokrata és egy független képviselő, Balogh Gyula támogatta Szilit.

Az Index azon kérdésére, hogy terveznek-e tisztújítást levonva a konzekvenciákat az MSZP-államfőjelölt, Szili Katalin megválasztásának keddi kudarcából Hiller azt válaszolta, az elnökség megbízatása 2006-ig tart, vagyis a választások után lesz legközelebb tisztújítás a pártban. A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy a fiaskó után Hiller távozna a posztjáról. A pártelnök ezért hangsúlyozta, nem kíván lemondani, és megismételte, hogy elnöki mandátum 2006-ig szól.

"A választások után kell mérleget vonni" - jelentette ki, majd elmondta, hogy személyes felelőst azért nem keresnek az ügyben, mert ez éppúgy felelőssége az MSZP elnökségének, mint a választmánynak, illetve a párt kongresszusának, amely Szili Katalint nevezte meg a párt államfőjelöltjének.

Hiller István nem tagadta, hogy van feszültség a koalíciós pártok között, ám úgy vélte, hogy azért vannak a pártok testületei, hogy értékeljék a helyzetet, és ezt követően pedig leüljenek, és rendezzék a soraikat.

A 2006-os választások rémképe

Az államfőválasztás "kudarcát" követően a szocialista párt több tagja is elégedetlenségének adott hangot. Az Index által megkérdezett szocialista politikusok között volt, akiben Szili Katalin sikertelen államfői jelölése az MSZP 2006-os választási vereségének "rémképét" jelenítette meg.

Nevének elhallgatását kérő informátorunk szerint talán most van az utolsó alkalom arra, hogy a párt összeszedje magát. "Ha egy ilyen kudarc után elmarad a katarzis, a párt szimpatizánsai elfordulnak az MSZP-től", vélekedett.

A párt kudarca utáni lehetőségeket felvázoló szocialista párttag szerint itt az ideje, hogy Gyurcsány Ferenc világossá tegye, vajon szándékai a két évig tartó miniszterelnökségre vonatkoztak csak, vagy komoly stratégiája is van a 2006-os választások megnyerésére. Ez utóbbi esetben át kellene vennie a párt irányítását, mondta.

A párttagokban felgyülemlett düh egy része természetesen a kisebbik koalíciós párt felé irányul, ám van, aki szerint inkább a szocialista párt vezetőinek kellene felelősséget vállalniuk a történtekért. Informátorunk szerint az MSZP-nek jelenleg nincs komolyan vehető vezetése: "saját karrierjüket egyengető politikusok ülnek az elnökségben". Ugyanez a politikus úgy látja, hogy az elnökség azzal, hogy a kongresszusra hárítja a felelősséget (ti.: a kongresszus jelölte Szilit), csupán megpróbálja elsumákolni a kérdést.

Mindenki beleszólt

A pártvezetésnek például már régen meg kellett volna határoznia, hogy mely testületek szava fontos annyira, hogy például államfőválasztás esetén számításba vegyék véleményüket. Emlékezetes, hogy Szili Katalin jelölésekor különféle rendű és rangú párttestületek (integrációs tagozat, társadalompolitikai tagozat, Fiatal Baloldal, városi szervezetek stb.) egymás után adták ki Szili mellett kiálló nyilatkozataikat.

Komoly kritikát kaptak azok a párttagok és párttestületek is, akik előrelátás nélkül, gyakorlatilag kikényszerítették a kongresszusból a döntést, mely szerint minden áron Szili Katalin legyen az elnökjelölt, ezzel a pártot és a szövetségeseket kényszerhelyzetbe hozva. Az ő hibájuk is, hogy "a párt hónapokig egy ideát kergetett" - mondta.

Volt ugyanakkor, aki Szili Katalin ambícióit bírálta, mert szerinte a házelnöknek fel kellett volna mérnie, hogy mekkora támogatást tud elérni, és annak tudatában kellett volna elhárítania a jelölti felkérést.

Még a beiktatás előtt találkoznak Sólyommal

A felesküdött Sólyom Lászlóval az MSZP vezetése még beiktatás előtt találkozni akar. Hiller István szerint Sólyom Lászlót bár méltatlan körülmények között választották meg, de jó és alkalmas államfője lesz az országnak.