Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szili - Sólyom 183 : 13

2005.06.06. 19:12
Eredeménytelen az államfőválasztás első fordulója. A képviselők Szili Katalinra és Sólyom Lászlóra szavazhattak, Szili 183, Sólyom László 13 szavazatot kapott. A fideszes képviselők - három honatya kivételével - nem szavaztak. A szocialisták jelöltjére meglepetésre négy ellenzéki képviselő is szavazott. Kedden a Fidesznél leadása előtt ellenőrzik a szavazólapokat, hogy még véletlenül se szavazhassanak "félre" képviselőik.
Az új államfő megválasztása keddre marad, mivel hétfőn egyik jelölt sem kapta meg a parlamenti képviselők kétharmadának támogatását. Az új fordulót kedden délelőtt tíz órakor, majd az esetleges harmadik fordulót egy órakor tartják. Bővebben az államfőválasztásról >>>

A szocialisták jelöltje Szili Katalin 183, Sólyom László az ellenzék jelöltje 13 szavazatot kapott hétfőn az államfőválasztás első fordulójában. A Szilit támogató 183 szavazatból - 178 az MSZP-től, egy feltehetően Mécs Imrétől (SZDSZ) érkezett - négyet független-ellenzéki képviselők adtak le. A volt alkotmánybírósági elnökre azért érkezett ilyen kevés szavazat, mert jelölőpártja, a Fidesz a szavazás időpontjában éppen rendkívüli frakcióülést tartott, és képviselői nem szavaztak.

Szili Katalinnak már csak egyetlen szavazatra lenne szüksége ahhoz, hogy a választás harmadik körében elnyerje a köztársasági elnökséget. Amennyiben az SZDSZ ígéretéhez híven távolmarad, és Mécs Imre ismét Szilire szavaz, úgy az MSZP jelöltjének összesen 184 szavazatra lesz szüksége a szabad demokraták távolmaradásával 367 fősre csökkenő parlamentben.

A frakcióknak hétfő estig kellett arról dönteniük, hogy kit jelölnek a keddi második és harmadik fordulóba. A szocialisták - 177 képviselőjük támogatásával - valamivel este hét óra előtt ismét Szili Katalint jelölték államfőnek. Az MDF és a Fidesz pedig újra Sólyom Lászlót jelölte.

"Erkölcsi győztes"

A hétfői sikertelen választás eredményének kihirdetése után szinte azonnal Hiller István MSZP-elnök, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes és Tóbiás József Gyurcsány Ferenc miniszterelnök irodájába sietett egyeztetni. A szocialisták többsége a parlamenti folyosón örömmel kommentálta, hogy jelöltjüket, Szili Katalint más frakció tagjai is támogatták az első fordulóban. Ugyanakkor többen elítélték a Fideszt, amelynek képviselői nem szavaztak, és "megalázták saját jelöltjüket". Szili Katalin belelentette, hogy nem lép vissza és "végigcsinálja". Szocialista reakciók >>>

Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin (klikk a képre!)
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Tölgyessy Pétert, Vince Lászlót és Hende Csabát leszámítva a fideszes képviselők nem szavaztak az államfőválasztás első fordulójában. Áder János frakcióvezető a távolmaradást azzal indokolta, hogy "ki akarták ugrasztani a nyulat a bokorból", de vakondot találtak. Kiderült, hogy három ellenzéki képviselő Szili katalinra szavazott. A keddi szavazáson a Fidesznél leadás előtt ellenőrzik a szavazólapokat, hogy még véletlenül se szavazhassanak "félre" képviselőik.Bővebben a Fidesz távolmaradásáról >>>.

Minden korábbinál kiszámíthatatlanabbnak tartja a hétfői köztársaságielnök-választás első fordulója után kialakult helyzetet Török Gábor politológus. Török szerint a taktikázás következtében egyre nagyobb nyomás nehezedik a hezitáló SZDSZ-es vagy független képviselőkre. Stumpf István politológus szerint a végeredmény minősíti majd a Fidesz hétfői váratlan távolmaradását. Taktikai játék a szavazatokkal >>>

A hétfői szavazáson való részvételét a fideszes Tölgyessy Péter azzal indokolta, hogy ő nem tudta, hogy frakciótársai üléseznek. Nem szokott frakcióülésre járni, tette hozzá. Tölgyessy szavazás után csatlakozott a fideszes képviselőcsoport rendkívüli tanácskozásához, ahol a szavazás mellett azzal érvelt, hogy "ha az MSZP bizonytalanságot mutat, akkor a Fidesznek határozottságot kellene sugároznia".

Mécs szavazott

Az SZDSZ-es képviselők hétfőn ugyan felvették a szavazólapot, de - Mécs Imre - kivételével vissza is adták.

Hétfőn a három órakor kezdődött szavazás előtt negyed órával már kitessékelték az újságírókat a folyosókról. A procedúra megkezdését Mandur László, a parlament alelnöke jelentette be. A bejelentéskor a fideszes képviselők már nem voltak az ülésteremben. Az első szavazó a szocialista Csige Tamás volt.

Az ülésterem páholyában megjelent Szűrös Mátyás volt államfő, Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni, kétszer megválasztott köztársasági elnök és Szabad György, az első szabadon választott Országgyűlés elnöke is.

Dávid Ibolya, Sólyom László, Mádl Dalma (klikk a képre!)

Hétfőn nem lesz jelölt

Abban a szavazás előtt is mindkét oldal képviselői egyetértettek, hogy hétfőn még nem lesz új államfője az országnak. A szabad demokrata Horn Gábor azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy még kedden sem tudnak új köztársasági elnököt választani. Bővebben >>>

A szocialistáknál akadt olyan, aki szerint akár 30 szavazatos többséget is kaphat jelöltjük, a Fidesz pedig enyhe Sólyom-előnnyel számolt. Bővebben >>>

Bizonytalan eredménnyel, a jelenlegi számítások alapján kudarccal végződne a kormánypártok számára az államfőválasztás, ha a harmadik fordulóban is a jelenlegi két jelölt, Szili Katalin és Sólyom László maradna versenyben. A vereség elkerülésének egyik módja az lehet, ha Szilit visszaléptetik, Sólyomot leszavazzák és a kormánypártok új, közös jelöltet találnak. Bővebben >>>

Szigorú szabályok
A magyar országgyűlési képviselők titkos szavazással választják a köztársasági elnököt. A szavazást a parlament jegyzői irodája bonyolítja le. A szavazás az épület főemeleti, Duna-parti folyosóján történik. Itt hat íróasztalnál, egy ABC-sorrend szerinti névsor aláírásával vehetik át a képviselők szavazólapjukat. A lapot az ugyanott felállított hat szavazófülke egyikében kell kitölteniük, majd zárt borítékban bedobni egy, a folyosón e célra elhelyezett urnába. A szavazatokat a szavazás lezárultával a jegyzők számlálják össze. A szavazás alatt ezen a folyosón a képviselőkön és a jegyzői iroda munkatársain kívül senki - sem vendég, sem például újságíró - nem tartózkodhat. (MTI)