Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Riadalmat okozott a 'tréfás' SMS

2004.12.20. 11:10
Több kontinens hatóságait riasztották a Lauda Air osztrák légitársaság egyik olasz utasának vicce miatt. A Sydneyből Bécsbe tartó járatot éppen tankolták Kuala Lumpurban, amikor a férfi a gépet eltérítő iszlám terroristákról szóló sms-t küldött a feleségének. Az olasz külügyminisztériumban dolgozó nő azonnal értesítette a hatóságokat.
A Lauda Air Sydneyből Bécs felé tartó gépének egyik utasa a gép eltérítéséről írt szöveges üzenetet a feleségének. A riasztott hatóságok az utas szerencséjére gyorsan tisztázták, hogy nincsen vészhelyzet, jelentette be az eset után egy héttel a Lauda Air többségi tulajdonosa, az Austrian Airlines (AUA), illetve a bécsi belügyminisztérium.

A furcsa esetről először az ausztrál Sunday Telegraph napilap számolt be, majd azt osztrák források is megerősítették, írta az APA hírügynökség. Johannes Davoras, az AUA szóvivője szerint az OS-02-es járattal volt a probléma, amely múlt héten szombaton tartott Sydneyből Bécsbe.

Jaj nekünk

A maláj fővárosban, a gép menetrendszerű megállása alatt lépett akcióba Antonio C. olasz üzletember. "A gépet terroristák kerítették hatalmukba. Nem tudom mi lesz most" - hangzott a feleségnek küldött üzenet Rudolf Gollia, az osztrák belügy alezredese szerint.

Az sms-t Kuala Lumpurból helyi idő szerint 17.45-kor küldték el. A vicces utas valószínűleg a beszállás során, vagy már a gépről küldte az üzenetet. A gép helyi idő szerint 18.15-kor, bécsi úticéllal, rendben felszállt, mondta Gollia.

Olajozott intézkedés

Nem sokkal később az üzletember felesége riasztotta a hatóságokat. Az olasz külügy alkalmazottja érdekében a bürokrácia rendkívüli sebességre kapcsolt. Az értesített bécsi külügy riasztotta a belügyet, majd az AUA-n és a nemzetközi légiirányító rendszeren keresztül elérték a gép pilótáit. A jelentések szerint az ausztrál hatóságok szintén mozgásba lendültek.

A felfordulást okozó utas kilétére gyorsan fény derült. A gép személyzete nyomban kikérdezte az olasz férfit, mi is a problémája. Antonio C. kijelentette, hogy csak meg akarta viccelni a feleségét. Ezt követően a pilóta jelentette, hogy minden rendben, így a gép folytatta útját Bécs felé, mondta Johannes Davoras.

Nem érti, mi volt a gond

A repülőgép vasárnap reggel 6-kor szállt le a schwechati repülőtéren. Az olasz utast az osztrák belügy emberei a helyszínen kihallgatták, letartóztatása azonban nem volt indokolt, így szabadlábra helyezése mellett bűncselekmény színlelésének gyanúja miatt folyik ellene eljárás. Antonio C. a kihallgatása során kevés belátást tanúsított. Nem értette ezt az egész felhajtást, szavai szerint ilyesmit gyakran szokott csinálni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.