Diána
11 °C
22 °C

Ingyenes sms olcsón

2004.09.07. 19:53
A mobiltelefon terjedésének kezdeti éveiben szájról-szájra járó, egzotikus, külföldi sms-központszámok és a netes, ingyenes sms-küldők Kánaánja után mostanra már ínséges idők járnak azokra, akik költséghatékonyan szeretnék rövid szöveges üzenetekkel zaklatni barátaikat és üzletfeleiket. Egy-két lehetőség azért még akad, de kényelmesen használható ingyenes szolgáltatásra már csak elvétve bukkanhatunk. A magyar szolgáltatók árainál olcsóbb sms-küldőket viszont könnyen lehet találni.
Annyi biztos, hogy nem könnyű ingyenes sms-küldő weboldalra bukkanni, és a netes fórumokat böngészve arra is hamar rá lehet jönni, hogy akinek van egy-egy jobb külföldi sms-küldő helye, az nem siet annak elérhetőségét megosztani a többiekkel, attól tartva - persze jogosan -, hogy a sok felhasználó miatt előbb-utóbb megszűnik a szolgáltatás.

Versenyképes

A külföldi oldalakon - főleg német weblapokat lehet találni - a tapasztalatok szerint folyamatosan próbálkozni kell, biztos tippek nincsenek. Ígéretes például a Libancell libanoni mobilszolgáltató Strech nevű ingyen-sms szolgáltatása, de sajnos fél napos várakozás után sem küldték el a jelszavunkat emailben.

Itthon a korábban Ingyensms.hu néven futó Mobilabc.hu biztosít ingyenes sms-küldést, de csak korlátozott számban. Az óránkénti korlát az összes felhasználóra egyszerre érvényes, ezért minden óra első másodperceiben hatalmas versenyfutás van az ingyenes üzenetekért. Az oldalról egyébként 20 forintért, átutalással fizetve pedig 16,70-ért lehet üzenetet küldeni, tehát még így is igencsak versenyképes a magyar mobilszolgáltatók áraival szemben.

Még ennél is alacsonyabb árakat kínál viszont a 999sms nevű, szintén magyar oldal, ahol ugyan nem lehet ingyenesen sms-t küldeni, viszont a megvásárolt üzenetek mennyiségétől függően csak 9 és 17 forint közötti összegbe kerül egy üzenet. Itt további előny, hogy a címzett telefonján akár saját telefonszámunk is megjelenhet mint feladó, és külföldi számokra is lehet sms-t küldeni.

Hasonló árakkal dolgozik az Olcsósms.hu, ahol 9,90 forintot, az üzenet végére csatolt opcionális reklámmal csak 8,90-et kell fizetni egy sms-ért. A feladó szintén lehet a saját mobilszám is, lehetőség van csoportos sms-küldésre is, ráadásul az üzenetek időzíthetők is. A szolgáltató azonban felhívja a figyelmet, hogy az sms-ek érvényessége maximum 24 óra, és az ékezetekkel, a státuszjelentéssel, illetve a külföldi és hordozott számokra küldéssel lehet probléma. Ha nem szeretnénk, hogy ezekkel baj legyen, az sms+ nevű szolgáltatást érdemes választani, így azonban már 17 forintba kerül egy üzenet.

Utánaküldi

Üde színfolt az sms-küldők verítékes világában az Smspop nevű alkalmazás, amivel küldeni és fogadni is lehet üzeneteket, ehhez csak egy 100 kilobájtos alkalmazást kell letölteni, amit még telepíteni sem szükséges, egyből futtatható. A regisztrációs kódot sms-ben küldik el, ezért meg kell adni egy létező mobilszámot, nyilván ezzel akadályozzák meg, hogy egyvalaki túl sok ingyenüzenetet küldhessen, az új felhasználóknak ugyanis jár öt ingyen-sms. A dél-afrikai rendszerrel több mint 230 szolgáltató hálózatába lehet üzenetet küldeni világszerte, ezek között szerepel a három magyar mobilszolgáltató is.

Ha elfogyott az öt ingyen-sms, interneten, kártyával lehet továbbiakat vásárolni. 80 üzenetért öt dollárt (ilyenkor körülbelül 12,50 forintba kerül egy sms), 200 üzenetért tíz dollárt (így körülbelül 10 forint egy darab), 1100 üzenetért pedig ötven dollárt kell fizetni (ebben az esetben alig több, mint kilenc forint egy üzenet). A sok visszaélés miatt néhány országból nem fogadnak el online kártyás fizetéseket, így Romániából, Bulgáriából, Indonéziából, Törökországból, Albániából, Nigériából, Marokkóból, Egyiptomból, Pakisztánból és Macedóniából.

A program a szerkesztőségi teszten jól teljesített, pár másodperc alatt megérkeztek az sms-ek, viszont tapasztalataink szerint az ékezetes betűkkel nem igazán tud mit kezdeni a rendszer, ezért ezeket érdemes elkerülni. Az Smspopból küldött üzenetekre válaszolni is lehet, ráadásul ha a felhasználó nincs bejelentkezve, vagy beálította a megfelelő funkciót, a rendszer utánaküldi az üzenetet a mobiljára.

Átjárás

Magyar kezdeményezés a még szeptemberig tesztüzemben működő NGMS üzenőszolgáltatás, amihez csak egy javás kliensprogramot kell egy erre alkalmas telefonra telepíteni. Az NGMS ingyenesen használható, ráadásul méretbeli korlátozás nélkül küldhetők rajta szöveges és képes üzenetek, de csak azoknak, akinél szintén telepítve van a kliens. (A wap vagy gprs forgalmi díját természetesen ki kell fizetni a mobilszolgáltatónak, de ennek nagysága eltörpül az sms-éhez vagy a beszélgetésekéhez képest.)

A rendszer átjárást biztosít az elterjedt üzenőszolgáltatások, így például az ICQ, az AOL Instant Messenger és a MSN Messenger között, és a készítők szerint hamarosan az IRC-vel és a Yahoo Messengerrel is lehet majd használni. A készítők a későbbiekben reklámokból kívánják fenntartani magukat. Hasonló szolgáltatást kínál egyébként a thaiföldi központú, Csehországban fejlesztő Agile Mobile szoftverfejlesztő cég mobiltelefonra letölthető programja is.

ICQ-ról nem megy

Az Smsdriver.com nagyfogyasztóknak kínál sms-csomagokat, itt a legkisebb megvásárolható mennyiség húszezer üzenet, darabja 3,6 eurócentért, azaz kevesebb mint kilenc forintért. A nagyobb csomagoknál természetesen egyre kisebb a díj, ötmillió sms vásárlása esetén már 2,1 eurócentért, azaz alig több, mint öt forintért küldhetünk egy üzenetet. De minket nem is annyira ez érdekelt, hanem az, hogy a szolgáltatást ingyenesen ki lehet próbálni, és ilyenkor kapunk tíz sms-t ingyen, ráadásul valódi mobilszámot sem kell megadni. Az egyetlen probléma, hogy a teszt-sms-eket a rendszer csonkolja.

Az ICQ-használókat is ki kell sajnos ábrándítanunk: bár ott virít az "sms-küldés" gomb a program kezelőfelületén, itthonról erre nincs lehetőség, az üzenetküldés csak néhány szolgáltató hálózatába működik Ausztráliában, Kanadában, Izraelben, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban és Taiwanon.