Előd
5 °C
11 °C

Összefoglalónk: Bush hivatalosan is bejelentette a csapatok külföldre telepítését

2001.09.25. 10:05
Bush elnök hivatalosan is értesítette a Kongresszust amerikai csapatok külföldre telepítéséről, és további mozgósítást helyezett kilátásba. Az első ellencsapást az Egyesült Államok pénzügyi téren méri támadóira: Bush bejelentése szerint azonnali hatállyal befagyasztják a terroristák és támogató szervezetik bankszámláit. Az oroszok, bár katonákat nem küldenek Afganisztánba, fegyverekkel segítik a helyi ellenzék tálibellenes harcát. Oszama bin Laden hétfőn harcba hívta a pakisztániakat. Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztánt.
Bush elnök hivatalosan is közölte a Kongresszussal, hogy amerikai csapatokat telepítettek több országba, és további mozgósítást is fontolóra vesznek - adta hírül a CNN. Egyelőre nem jósolható meg, hogy a bevetések milyen területen, és mennyi ideig tartanak majd, de a terroristák elleni küzdelem valószínűleg sokáig tart majd - jelentette ki az amerikai elnök a Kongresszus két házához intézet levelében.

Az első válaszcsapás: a bankszámlák befagyasztása

George Bush amerikai elnök hétfőn bejelentette: azonnali hatállyal befagyasztják 27 különböző - terroristának, illetve terrorizmust támogatónak minősíthető - személy, illetve szervezet elérhető javait, valamint megtiltják az ügyletkötést az ilyen személyekkel, illetve szervezetekkel. Az elnök szavai szerint az Egyesült Államok ezzel új frontot nyitott a terrorizmus elleni küzdelemben. A 27 megjelölt célpont között vannak természetes személyek (terrorista vezetők), terrorista szerveződések, illetve különböző jogi személyek, "nonprofit" szervezetek. Bush közlése szerint három olyan NGO (nem kormányzati szervezet) szerepel a listán, amelynek szépen hangzó elnevezése terrorista tevékenység finanszírozását fedi.

Az elnök megtiltott mindenfajta ügyletkötést a szóban forgó szervezetekkel. A tilalom ugyan csupán az amerikai bankokra vonatkozik, de Bush együttműködésre kérte a partnerországokat is.

Oszama bin Laden felhívása a pakisztániakhoz

A terroristavezér aláírása szerepel azon a felhíváson, amelyet hétfőn jutattak el az arab al-Dzsazira televízióhoz. Ebben Oszama bin Laden harcba hívja a pakisztániakat az amerikai "keresztes hadjárat" ellen. A levélben nincs szó a szeptember 11-i terrortámadásokról.

Bővebben: Oszama bin Laden felhívása

Fenyegetőznek a tálibok

Mindenkinek számolnia kell a tálibok bosszújával, aki megtámadja Afganisztánt, vagy segíti a támadókat - jelentette ki kedden az Afganisztán nagy részét uraló mozgalom védelmi minisztériumának egy illetékese az al-Dzsazira televízióban. Így Magyarország is veszélybe kerülhet, hiszen kedden este a parlament úgy döntött, hogy használhatják légterünket az amerikaiak egy Afganisztán-ellenes háborúban.

A tálibok 300 ezer embert mozgósítását határozták el az Egyesült Államok elleni "szent háborúra"- adta hírül a BBC, az AFP francia hírügynökségre hivatkozva hétfőn. A hírt Obaidollah Ahund molla, a tálibok védelmi minisztere közölte. Olyan harcosokat hívtak be a hadseregbe, "akiknek már van tapasztalatuk a dzsihádban" - hangsúlyozza a minisztérium közleménye. A mozgósított személyeket a fővárosba, a határokra és más fontos körzetekbe irányítják.

Bővebben: Magyarországra is vonatkozik a tálibok bosszúja

Százezreket mozgósítanak a tálibok

Orosz segítség az Egyesült Államoknak

Az Egyesült Államok üdvözli az oroszok felajánlását, miszerint támogatják az afganisztáni amerikai hadműveleteket: többek között felajánlják a volt közép-ázsiai szovjet repülőgép-támaszpontok használatát - jelentette ki Colin Powell külügyminiszter. Oroszország diplomáciai és erkölcsi támogatást nyújt a nemzetközi terroristaellenes akciókhoz, emellett Putyin elnök hétfőn ígéretet tett arra is, hogy fegyverekkel segítik a tálibellenes Északi Szövetség harcait Afganisztánban. Az oroszok egyébként Putyin kijelentése szerint nem küldenek katonákat Afganisztánba.

Bővebben: Orosz-tádzsik segítség a tálibellenes erőknek

Terrorellenes csapás vagy Kelet-Nyugat rangadó?

Szaúd-Arábia megszakítja kapcsolatait Afganisztánnal

Szaúd-Arábia hétfőn kijelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot a tálibokkal. Kormányuk hangsúlyozta, hogy azért döntöttek így, mert a tálib kormány továbbra is menedéket nyújt bűnözőknek és terroristáknak, jóllehet a rijádi vezetés megpróbálta meggyőzni Kabult, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal.

A világ országai közül csak Pakisztán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia ismerte el korábban törvényesnek a tálib kormányzatot. Az Egyesült Arab Emírségek szombaton döntött úgy, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait a tálib kormánnyal. Pakisztán hétfőn hazarendelte kabuli nagykövetségének személyzetét, de nem hozott döntést a kapcsolatok megszakításáról.

ENSZ: Humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztánt

A tálibok hétfőn elfoglalták az Afganisztán déli részén lévő Kandahárban az ENSZ kirendeltségét. Mint a világszervezet szóvivője közölte, az iszlám szélsőségesek megtiltottak minden kapcsolatot a kirendeltség munkatársainak a külvilággal. Emellett elkoboztak mintegy 1,4 tonnányi élelmiszersegélyt, amelyet az ENSZ küldött az esetleges amerikai katonai csapás elől menekülő afganisztániaknak A világszervezet egyébként már csak néhány, az iráni határ közelében felállított menekülttáborban tud segíteni a rászorulókon - adta hírül a BBC. Jelenleg körülbelül 3 és fél millió afgán menekült tartózkodik Iránban és Pakisztánban, ám az otthonukat elhagyók száma napról napra növekszik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.