Miklós
-7 °C
2 °C

Áldozatlista és nemzeti gyász

2005.09.05. 06:41
Az első hivatalos adat szerint 59 halottat találtak New Orleansban, 152-t Mississippiben a Katrina hurrikán pusztítása után. Bush elnök kétnapos gyászt rendelt el. Már a politikusok is elismerik, hogy ezrek veszhettek oda.

New Orleansban 59 holttestet gyűjtöttek be a hatóságok a helyi idő szerint vasárnap délután kiadott első hivatalos adat szerint. Mississippi államban ez a szám 152-re rúg.


Klikk a képre!

A hírt közlő New Orleans-i orvosi források hangsúlyozzák, hogy ez az összesítés kimondottan csak ideiglenes. Mintegy harminc holttestet az ideiglenes halottasházakban találtak meg, mintegy húszat a városból kivezető főút mentén gyűjtöttek össze, tucatnyit pedig Jefferson megyéből jelentettek.

Mississippi államban a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott ügynökség közölte a 152 halottról szóló adatot, hozzátéve, hogy ez is csak ideiglenes, de ennyi megerősített esetük már van.

A Katrina hurrikán megölt hét embert Floridában is, ahol először haladt át augusztus 25-én. Alabamából, amelyen szintén átsöpört az orkán, nincsenek hivatalos adatok, csak Mobile-ból, ahol ketten haltak meg.

Amerikai politikusok nem hivatalosan már elismerik, hogy a Katrina hurrikán okozta halálos áldozatok száma ezrekre rúghat.

Kétnapos gyász

Kétnapos hivatalos gyászt rendelt el George Bush amerikai elnök a Katrina hurrikán áldozatainak tiszteletére és a szombat este elhunyt William Rehnquist főbíró emlékére.

Támadókat lőttek le a rendőrök
Munkásokra fegyverrel támadó személyeket lőttek agyon rendőrök vasárnap.

A hadsereg mérnöki hadtestének szóvivője arról számolt be, hogy 14 munkás ment át egy hídon rendőri kísérettel, hogy javításokat végezzen egy csatornán, amikor tűz alá vették őket. A rendőrök is tüzet nyitottak a nyolc támadóra, és ötöt vagy hatot agyonlőttek közülük. A munkások közül egy sem halt meg - hangsúlyozta a szóvivő. A hadtest szerződéses alkalmazottai csónakokat akartak vízre bocsátani a Pontchratrain-tavon, hogy segítsenek betömni egy léket egy csatornán, amely a tavat a Mississippi-folyóval köti össze. Egyéb részletek még mindig nem ismeretesek, így a halottak pontos száma sem.

A Fehér Házra és a középületekre kitűzött amerikai zászlót a rendelet értelmében helyi idő szerint vasárnaptól kedden napnyugtáig félárbocra eresztik az országban és a külképviseleteken.

New Orleansban lezuhant egy mentőhelikopter. A kétfőnyi személyzetnek nem esett komoly baja. A jármű a parti őrségé volt, amely több ezer embert mentett ki az elmúlt napokban a városból.

Svédország bejelentette, hogy elhalasztja a segélyként felajánlott víztisztító készülékek New Orleansba szállítását, mert az amerikai hatóságok jelezték, hogy e pillanatban nincs kapacitásuk a fogadására.

Hurrikán fokozatúra erősödött az Atlanti-óceánon egy trópusi vihar, amely egyelőre 850 kilométerre a Bahamáktól délkeletre helyezkedik el, és északnyugat felé halad. Egyelőre csak a hajózásra jelent veszélyt a maga 130 kilométeres szélsebességével.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!