Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Huszonötmillió dolláros jutalom Szaddám Huszeinért

2003.07.03. 20:12
Huszonötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel az amerikai kormány annak, aki használható információval működik közre Szaddám Huszein volt iraki elnök elfogásában, illetve megbízható adattal szolgál a bukott diktátor haláláról.
Paul Bremer, az Irakban működő amerikai ideiglenes kormányzat vezetője az iraki népnek szánt üzenetében hangsúlyozta: "Nem felejtettem el Szaddám Huszeint és fiait. Lehet, hogy élnek, lehet, hogy nem. De amíg nem tudunk biztosat, nevük a félelem fátylát borítja az országra."

A megdöntött iraki elnök két fia, Udaj és Kuszaj hollétével kapcsolatos információkért tizenötmillió dolláros jutalmat tűztek ki a megszálló koalíciós erők, közölte a bagdadi amerikai katonai szóvivőnő, Amy Abbott.

Semmi biztos

Szaddám Huszeint állítólag a háború utolsó napjaiban, áprilisban látták Bagdad egyik északkeleti negyedében. Feltételezett tartózkodási helyei ellen két légitámadást is intéztek az amerikaiak, de a diktátor sorsáról bizonyosat azóta sem lehet tudni.

Amerikai illetékesek szerint Szaddám Huszeinnek és fiainak elfogása azért is kulcsfontosságú lenne, mert a sorsát övező bizonytalanság összehozhatja az Amerika-ellenes erőket. Az elmúlt hetekben számos támadás érte a megszálló egységeket Irakban. Május elseje, a nagyobb hadműveletek hivatalos befejezése óta huszonhat amerikai katona halt meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.