András, Andor
-3 °C
3 °C

Őrségből rabolták el a katonákat

2003.06.27. 11:45
Csütörtökön ötvenhétre emelkedett az iraki hadműveletének befejezését követően elhunyt amerikai katonák száma, miután Nedzsef közelében egy járőrre támadtak ismeretlenek. Pénteken három irakit vettek őrizetbe; őket azzal gyanúsítják, hogy közük van két amerikai katona elrablásához.
Ötvenhét amerikai katona vesztette életét csütörtökig Irakban azóta, hogy George Bush amerikai elnök május 1-én bejelentette a nagyszabású hadműveletek végét.

Az ötvenhetedik

Az ötvenhetedik áldozat csütörtök este egy amerikai őrjárat elleni támadásban, a Bagdadtól mintegy 130 kilométerre délre lévő Kúfa településen, Nedzsef város közelében. A csütörtök este fél hét tájban megtámadott járőrkocsikban az amerikai katonák mellett iraki rendőrök is voltak - idézte az AFP francia hírügynökség Rick Hall amerikai szóvivőt, aki hozzátette: az incidensben kilencen sebesültek meg.

A támadás váratlan volt, hiszen a síiták szent városa, Nedzsef, illetve Kúfa környéke eddig viszonylag biztonságos térségnek számított - jelentette ki az amerikai katonai szóvivő. A tettesek felkutatása és a rajtaütés körülményeinek kivizsgálása megkezdődött - tette hozzá.

Emberrablással gyanúsított irakiak

Az Irakban állomásozó amerikai erők őrizetbe vettek pénteken három irakit azzal a gyanúval, hogy az illetőknek közük lehet két amerikai katona elrablásához. Amerikai tisztségviselők csütörtökön tettek bejelentést a két amerikai katona eltűnéséről, közölve mindjárt azt a gyanút is, hogy elrabolták őket. A szóban forgó két katona őrségben állt szerdán a Bagdadtól északra fekvő Balad város közelében egy telep mellett, ahol iraki rakéták szétszerelését végzik. Társaik szerda éjszaka észlelték eltűnésüket.

Egy amerikai katonai szóvivő jelentette be pénteken az őrizetbe vételek hírét, hozzátéve, hogy a gyanúsítottak kihallgatása folyamatban van - jelentette az AP amerikai hírügynökség.