Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nyolc halott a tel-avivi öngyilkos merényletben

2006.04.17. 14:55
Öngyilkos merénylő robbantott Tel-Aviv régi buszpályaudvarának közvetlen közelében. A merényletnek nyolc halálos áldozata volt, és többen életveszélyes állapotban vannak. Legutóbb három hónapja volt robbantás Izraelben, akkor is Tel-Avivnak ugyanezen a részén.

Nyolc ember halálát okozta hétfőn délután egy öngyilkos merénylet Tel-Avivban. Legalább hatvanan megsérültek, közülük ketten életveszélyesen, nyolcan súlyosan, jelentette az izraeli hadsereg rádiója. Biztonsági források szerint a merénylő, aki szintén meghalt, egy nő lehetett.

A robbantás néhány órával a március végén megválasztott új Kneszet beiktatása előtt történt, éppen az egy hétig tartó zsidó húsvét idején.

Több jelentkező

Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy ismeretlen telefonáló az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy a Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, "megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért". Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője.

A detonáció a város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében, egy szendvicsbár közelében történt. A buszállomáson nagy tömeg nyüzsgött, az ünnep miatt a környék zsúfolva volt utazókkal. Palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben.

Három hónapja az első

Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlámista Hamasz szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását. Az izraeli kormány hivatala a Hamasz vezette palesztin kormányt tette felelőssé a robbantásért. "A Palesztin Hatóság, ami teljesen egyértelműen terroristaként határozta meg önmagát, erőteljesebben támogatja a terrorizmust, mint korábban tette. Mi is ennek megfelelően járunk majd el" - mondta Raanan Gissim kormányszóvivő.

"Abbasz nevében visszautasítom a mai robbantással kapcsolatos vádat, és felszólítom a palesztinokat, hogy tartsák be a tűzszünetet. Az ilyen események hátráltatják a palesztinok érdekeinek megvalósulását" - mondta el Saab Erekat, Abbasz egyik főtanácsadója.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.