Ambrus
-7 °C
3 °C

Kurd Sólymok robbantottak Antalyában is

2006.08.29. 15:51
A halálos áldozatokat is követelő hétfői, antalyai merényletért is a Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) nevű kurd terrorszervezet vállalta a felelősséget, miután hétfőn már bejelentették, ők felelnek a vasárnap esti összehangolt robbantásokért is. A merényleteket bosszúnak szánták, amiért a török hatóságok életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Abdullah Öcalant, a Kurdisztni Munkáspárt vezetőjét, olvasható a TAK honlapján.

A Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) elnevezésű kurd terrorszervezet jelentkezett kedden az előző napi antalyai robbantásos merénylet elkövetőjeként is, amelynek három halottja és több tucat sebesültje van. A TAK vállalta hétfőn a vasárnap esti négy robbantást, amelyeket Marmaris égei-tengeri üdülővárosban, illetve Isztambulban követtek el, és amelynek összesen 27 sérült áldozata volt, köztük 10 brit turista.

A szervezet hétfőn és kedden is közölte internetes honlapján, hogy bosszúból követik el tetteiket amiért a török hatóságok fogva tartják Abdullah Öcalant, a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet vezetőjét. Felszólították a külföldieket, tartsák magukat távol Törökországtól, mert "nem biztonságos".

A kurd többségű területek függetlenségéért 1984 óta fegyveres harcot folytató, az EU-ban és az Egyesült Államokban terrorista szervezetként számon tartott PKK-t a Sólymok irányítójának tartják a hatóságok. Öcalan életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Távirányítású pokolgép

Az antalyai pokolgépet valószínűleg távirányítással hozták működésbe egy moped csomagtartójában a földközi-tengeri üdülőváros bevásárlónegyedében, egy éttermekkel teli épület előtt, a motorkerékpárok számára fenntartott parkolóhelyen, írták kedden a török lapok. A török hatóságok közlése szerint a halálos áldozatok mind török állampolgárok: egy 18 éves diák, egy 20 éves fiatalember és egy nyugalmazott rendőr.


Képek a hétfői merényletről

Akif Aktug, az antalyai rendőrség szóvivője húsz sebesültről számolt be, egyikük állapota súlyos. A CNN Türk hírtelevízió szerint a sebesültek száma eléri a 87-et, akik közt 14, különböző nemzetiségű külföldi turista van. Torma Tamás ankarai magyar konzul szerint nincs magyar a sérültek között.

A Sabah című török napilap szerint a hatóságok három gyanúsítottat keresnek. Kedd reggelig a török rendőrség hivatalosan semmit sem közölt arról, hogy mi okozhatta a robbanást.

Izmirben is robbantottak volna

A hatóságok hétfő este közölték, hogy merényletet hiúsítottak meg az ugyancsak az Égei-tenger partján fekvő Izmir nagyvárosban. Az izmiri merénylete a többivel egyidőben hajtották volna végre. A rendőrség letartóztatta a PKK egy tagját és öt cinkosát, valamint lefoglal 2,5 kilogramm plasztik robbanóanyagot.

A törökországi merényletek miatt két nagy német utazási iroda, a TUI és a Thomas Cook felajánlotta ügyfeleinek a törökországi helyfoglalások ingyenes átírását más helyszínekre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.