Clinton kampányát is meghekkelték

2016.07.29. 19:03

Még javában tart a WikiLeaks-szivárogtatás miatt kitört demokrata emailbotrány, de máris itt az újabb hekkelési ügy: a Reuters információi szerint a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) után ezúttal a Demokrata Kongresszusi Kampány Bizottságot (DCCC) érte kibertámadás, az FBI már nyomoz az ügyben. A hírügynökségnek négy forrás is azt állítja, hogy az új hekkelésnek köze lehet az előző támadáshoz. A DCCC később meg is erősítette, hogy meghekkelték. A két támadás célpontja, a DNC és a DCCC közös irodában működik.

Frissítés: a Clinton-kampányt is meghekkelték

Időközben egy harmadik támadásról is értesült a Reuters, ebben magát a Hillary Clinton kampánystábja által használt hálózatot hekkelték meg. Ebben az ügyben már az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztálya nyomoz, ami arra utalhat, hogy a kormány szerint állami segítséget kaptak a hekkerek.

A DCCC feladata, hogy a képviselőházi tagságért induló demokrata jelöltek kampányaira gyűjtsön támogatásokat. A hekkerek a pártot pénzzel segítő adományozók információit akarhatták megszerezni. Azt egyelőre nem tudni, milyen adatok szivárogtak ki, de az adományozók jellemzően meg szoktak adni egy sor személyes adatot, például az emailcímüket és a bankkártyaadataikat is.

A DCCC elleni támadások még júniusban kezdődhettek, de eddig nem hozták őket nyilvánosságra. Ekkor regisztráltak egy kamu weboldalt, amelynek a neve nagyon hasonlít a DCCC egyik adománygyűjtő oldalához. Egy ideig erre a weboldalra irányult az internetes forgalom, amelynek rendes körülmények között a felajánlásokat feldolgozó céghez kellett volna befutnia. A Reuters forrásai szerint az átveréshez használt oldal IP-címe hasonlított ahhoz, amelyet a másik demokrata hekkelési ügyben gyanúsított, a feltételezések szerint orosz kormányzati kapcsolatokkal rendelkező hekkerek használtak.

Oroszok? Trump?

Nem látjuk értelmét tovább ismételgetni, hogy ez butaság

– mondta Dmitrij Peszkov Kremlin-szóvivő, amikor a Reuters megkérdezte, hogy lehetett-e köze Oroszországnak a DCCC elleni támadáshoz. Ezzel utalt arra, hogy azt is határozottan tagadták, hogy az első támadásban oroszok működhettek közre, noha Washington egyre határozottabban ezt állítja. Hivatalosan azonban még az amerikai hírszerzés se biztos abban, honnan jött a támadás, erről beszélt maga a hírszerzést vezető James Clapper is a DNC-támadás kapcsán.

Egy Reutersnek nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint a DCCC elleni támadók által használt kártevő program olyan kifinomult, hogy valószínűbb, hogy kormányzati támogatással működő hekkerek használták, mint hogy mezei bűnözők vetették be.

A demokrata politikusok is összefüggést sejtenek a két eset között, egyikük, a texasi demokrata elnök Gilberto Hinojosa például egyenesen a Watergate-botrányhoz hasonlította a helyzetet, sőt konkrétan azt mondta,

ez éppen az a fajta mocskos politika, amire Donalt Trumptól számítunk. Nincs kétségem afelől, hogy Trump áll a dolog mögött.

Az első hekkelés

Az első támadás a pártvezetésnek megfelelő DNC belső levelezéséből tárt a nyilvánosság elé a frissen elnökjelöltté választott Hillary Clinton számára kínos részeket arról, hogy a pártvezetésben neki lejtett a pálya az előválasztások alatt. A bevallottan a demokrata jelöltállító gyűlésre időzített szivárogtatásnak meg is lett az eredménye, a korábbi rivális Bernie Sanders híveinek kemény magja azóta is tiltakozik Clinton jelöltsége ellen, hiába sürgeti maga Sanders is az egységes kiállást Clinton mellett.

Donald Trump le is csapott a botrányra, méghozzá a rá jellemző ellentmondásos módon: azt üzente Oroszországnak, hogy reméli, a Clinton személyes levelezését érintő emailbotrányban érintett, hiányzó emaileket is megtalálják a hekkereik. Miután emiatt azzal vádolták, hogy kibertámadásra buzdít, visszakozott, jelezve, hogy viccelt.