Súlyosabb lehet a demokrata párt elleni kibertámadás, mint eddig tűnt

2016.08.11. 19:13

Még annál is súlyosabb lehetett a demokrata párt levelezőszervereit ért kibertámadás, mint ahogy eddig tűnt -írta a New York Times, az FBI nyomozására rálátó forrásokra hivatkozva. Mint kiderült, a párt több, mint 100 tisztségviselőjének privát emailfiókja lehet érintett a hekkelésben. A fő célpontok Hillary Clinton kampányának kulcsemberei, és a hozzá kötődő csoportok voltak. Az áldozatok között van a Democratic Congressional Campaign Committee (a demokraták adományokkal és kampányfinanszírozással foglalkozó szervezete), és a Hillary kampányában használt szavazói analitika-szoftver adatbázisa is.

A demokraták attól tartanak, hogy novemberig, vagyis az elnökválasztás időpontjáig további kínos részletek látnak majd napvilágot az ellopott archívumokból, ami befolyásolhatja a választás eredményét is.

A NYT értesülései szerint az amerikai hírszerzésnek szemernyi kétsége sincs afelől, hogy a támadás mögött oroszok állnak, valószínűleg egyenesen az orosz kormányig húzódnak a szálak. Az FBI igazgatója viszont azt mondta, erre perdöntő bizonyítékot egyelőre nem tudnak felmutatni. A gyanú mindenesetre az, hogy az orosz kormány manipulálni szeretné az amerikai választást, és Donald Trump felé dönteni a mérleg nyelvét. Hillary kampányát már eddig is komolyan megzavarta a hekkelés híre, és a kikerült dokumentumok, amik leleplezték, hogy a demokrata párt vezetése felé húzott az előválasztások során Bernie Sanders szenátor ellenében.

Donald Trump néhány hete mindkét táborban megdöbbenést keltve nyilvános beszédben szólította fel az oroszokat,hogy hozzanak nyilvánosságra minden adatot, amit elloptak a demokrata párt szervereiről. Később azt mondta, ezt csak viccnek szánta, és azt akarta mondani, reméli, Hillary minden piszkos ügye napvilágra kerül. Trump egyébként saját bevallása szerint igyekszik elkerülni az email használatát.

A feltört emailfiókokból származó levelek egy része éppen a demokrata nagygyűlés idején került ki a Wikileaksre - aminek a vezetője, Julian Assange nyíltan vállalja, hogy nem ért egyet Hillary Clinton politikájával, és szeretné rontani az esélyeit a választáson. Arra is célzott, hogy van még a kibertámadásból származó muníciója, amit a novemberi választásig be tud vetni a kampányok befolyásolása érdekében.