Egy nap, ami felforgatta az elnökválasztást

GettyImages-595418804
2016.10.08. 08:32 Módosítva: 2016.11.11. 16:09

Az elnökválasztás hajrájára ráfordulva péntek este néhány óra alatt elképesztően felgyorsultak az események, egymást érték a két nagy jelölt körül vihart kavaró hírek. A republikánus Donald Trumpról előkerült egy olyan 2005-ös felvétel, amin dehonesztálóan és durván beszélt nőkről, ez pedig a republikánusok oldaláról is kemény bírálatokat váltott ki.

Ezt mondtam, helytelen volt, és bocsánatot kérek érte

– reagált végül Trump, és az ügy súlyát jelzi, hogy tizenhat hónap alatt először kért bocsánatot, és próbált azzal érvelni, hogy az utazások, és a találkozások az emberekkel megváltoztatták a kampány során.

Közben pont a Trump-felvétel után nem sokkal hoztak nyilvánosságra a Wikileaksen olyan emaileket, amiket állításuk szerint a demokrata Hillary Clinton egyik legfontosabb tanácsadójától szereztek meg hekkerek. Ezek Clinton kampányának működésébe, és a jelölt korábban tartott, fizetett beszédeinek leiratába adhatnak olyan betekintést, amit nem akartak nyilvánosan látni.

Ezek voltak az egymást követő legfontosabb történések:

  • az USA hivatalosan is azt állította, hogy az orosz kormány áll szerintük az utóbbi hónapok sorozatos hekkelései mögött, amelyekben többek között a Demokrata Párt különböző szervezeteitől loptak el emaileket
  • előkerült egy videó 2005-ből Donald Trumpról, amiben bekapcsolt mikrofon mellett arról beszélt vulgáris stílusban nem sokkal saját esküvője után, hogy egy házas nővel akart lefeküdni, a szép nők pedig egy sztárnak akármit megengednek, bármit megtehet velük. Az ügyben a republikánusok is elítélték Trumpot, aki kampányában először kért nyilvánosan bocsánatot
  • végül pedig a Wikileaks a még egészen augusztusig visszanyúló fenyegetését beváltva nyilvánosságra hozott újabb, Hillary Clintonra nézve kínos emaileket, amiket állításuk szerint a demokrata jelölt kampánycsapatának egyik vezetője, Joe Podesta fiókjának feltörésével szereztek hekkerek. A kampánycsapat nem erősítette meg, hogy a levelek Podestától származnának

Habozás nélkül

Az alelnökjelöltje, Mike Pence keddi tévévitás szereplésében is bízó Trump többek között a nők felé is próbált nyitni a héten. A nők körében ugyanis a demokrata jelölt szinte minden mérés szerint kétszámjegyű előnnyel vezet Trump előtt. Szerdán viszont Trump azzal próbálta elütni korábbi sértő megjegyzései súlyát, hogy „azok csak a szórakoztatást szolgálták, senki sincs, aki nálam jobban tisztelné a nőket."

A Washington Post által megszerzett felvételen azonban hallható, ahogy Trump egy tévés szereplés előtt már mikrofonnal felszerelve egyáltalán nem ilyen stílusban beszélgetett 2005-ben Billy Bush tévés műsorvezetővel.

Az akkor a mostani feleségével, Melaniával frissen összeházasodó milliárdos többek között azzal indította a beszélgetést, hogy mindenáron megpróbált lefeküdni egy házas nővel (az nem derült ki, hogy mikor). „Ráhajtottam, de nem jött össze, elismerem. Házas volt, és nagyon keményen ráhajtottam. Megpróbáltam megdugni" – hallható Trumptól, aki állítása szerint még bútorokat is elment vele vásárolgatni. Aztán arról beszélt, hogy a nőnek műmellei lettek, és teljesen megváltozott a külseje.

Később pedig azt kezdte magyarázni, hogy automatikusan vonzódik a szép nőkhöz, és gyakran választ sem várva, habozás nélkül megpróbálja megcsókolni őket.

Ha pedig sztár vagy, akkor engedik. Bármit megtehetsz

– mondta. „Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz."

Trump először azzal reagált a hírre, hogy ez csak egy magánbeszélgetés volt, és tőle szokatlanul még ezt is hozzátette: „Bocsánatot kérek, ha bárkit megsértettem volna." Viszont aztán gyorsan próbálta elterelni a figyelmet, és átment támadásba, szerinte Bill Clinton sokkal rosszabbakat mesélt neki a golfpályán.

Azonban akkora hullámokat vert az ügy, hogy később kénytelen volt egy másfél perces videót is kirakni, amin nyilvánosan bocsánatot kért, és azt magyarázta, hogy nem tökéletes ember, de a 2005-ös felvételen hallható kijelentések nem tükrözik, kicsoda valójában. Azonban ezt a videót is azzal zárta, hogy szerinte nagy különbség van aközött, hogy hülyeséget mondott, és ahogy Bill Clinton tényleg molesztált nőket, Hillary Clinton pedig támadta, és megszégyenítette a férje áldozatait. „Többet is beszélünk erről a következő napokban, találkozunk a vasárnapi vitán" – zárta.

Republikánusok is elhatárolódtak

Hillary Clinton borzasztónak nevezte a videón hallható megjegyzéseket. „Nem engedhetjük meg, hogy ebből az emberből elnök legyen" – írta ki a Twitterre. „Felfordul a gyomrom. De sajnos azt kell mondjam, nem vagyok meglepve" – kommentálta a felvételt Tim Kaine, Clinton alelnökjelöltje is. Több demokrata szerint szexuális erőszaknak minősülhetett, amiről Trump beszélt.

Azonban a megszólaló republikánusok is szinte egyöntetűen ítélték el Trump kijelentéseit, amivel sokak szerint a korábban kiderült megjegyzéseihez képest is túlment egy határon. Reince Priebus, a pártvezetésnek megfelelő RNC elnöke szerint egyetlen nőről sem szabadna soha ilyen stílusban beszélni. Paul Ryan házelnök émelyítőnek nevezte Trump kijelentéseit, és azt is gyorsan jelezte, hogy a milliárdos már nem kampányol vele egy szombati rendezvényen, ahol először jelentek volna meg együtt. Elítélte Trump megjegyzéseit Mitt Romney 2012-es elnökjelölt, és többek között Jeb Bush volt floridai kormányzó is. Több kongresszusi képviselő vissza is vonta a milliárdos támogatását. A különböző lapoknak még Trump helyi aktivistái közül is többen elítélően nyilatkoztak.

A felvételen szereplő Billy Bush is sietve bocsánatot kért, amiért nevetett Trump megjegyzésein, és úgy tűnt, hogy bátorítja is a 2005-ös videóban. Azzal próbálta magyarázni az egészet, hogy még fiatalabb, és éretlenebb volt, habár már akkor is 33 éves volt.

Előállt a Wikileaks

Az orosz hekkertámadásokat érintő bejelentés és a Trumpról szóló videó nyilvánosságra kerülése után nem sokkal, nem éppen véletlennek tűnő időzítéssel a Wikileaks nyilvánosságra hozott több mint 2000 olyan emailt, amiket állításuk szerint hekkerek Joe Podestának, Clinton egyik legközelebbi tanácsadójának az emailfiókját feltörve szereztek meg. A Wikileaks jelezte, hogy összesen 50 ezer email van a birtokukban, és ezeket mind nyilvánosságra akarják hozni.

Clinton kampánycsapata egyelőre nem erősítette meg, hogy az emailek Podestától származnak, de nem is tagadta azt. Podesta a Twitteren annyit írt ki, hogy „nincs ideje kibogozni, hogy melyik emailek valódiak, és melyek hamisak." Ezzel arra utalt, hogy korábban több dokumentumról is kiderült, hogy nem valódi azok közül, amiket a hekkerek állításai szerint az elmúlt időszakban szereztek meg. A demokrata jelölt szóvivője pedig többek között azzal reagált, hogy az amerikai kormány pénteken eloszlatta a kételyeket, a Kreml a Wikileaksszel akar beavatkozni az amerikai elnökválasztásba, és kedvezni Donald Trumpnak.

Ezek lehettek a problémásnak ítélt kijelentések

A most kikerült emailek között van például egy olyan január végi levélváltás, amiben Clinton tanácsadói úgy tűnik, hogy kiemelték a leginkább problémásnak vagy támadhatónak ítélt kijelentéseket a demokrata jelölt korábbi, többek között Wall Street-i hallgatóságok előtt több százezer dollárért tartott beszédeiből. Ezeknek a leiratoknak a nyilvánosságra hozását az előválasztás alatt Bernie Sanders vermonti szenátor támogatói is követelték, viszont Clinton azzal érvelt, hogy ha a republikánusok, és más politikusok is nyilvánosságra hozzák hasonló beszédeiket, akkor teszi meg majd ő is.

  • A levél szerint a Goldman Sachs egyik 2014-es rendezvényén Clinton például arról beszélt, hogy távol került az amerikai középosztálytól.
  • Emellett a beszédekből készült leiratok szerint Clinton arról is beszélt még 2013-ban, hogy egy egész féltekét átölelő közös piac, szabad kereskedelem az álma, ami különösen annak fényében kínos a demokrata jelöltnek, hogy most ellenzi a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt.
  • Egy olyan részlet is van, amiben Clinton arról beszélt állítólag, hogy szükség van egy magánvéleményre, és egy nyilvánosan képviselt véleményre is.
  • 2014-ben azt mondta, hogy a pénzügyi reformnak a bankpiacon belülről kell jönnie (vagyis Wall Street-i embereknek kell rendberakniuk a Wall Streetet).

A kétezer email átnézése közben a Politico talált olyanokat, amikben tavaly októberben a kampánycsapat azt vitatja meg, hogy milyen pontok mentén lehetne támadni Bernie Sanderst, illetve arról is ment levelezés, hogy elsüssön-e viccet Clinton a maratoni meghallgatása alatt, amit a bengázi követség elleni támadás ügyében tartottak.

A Wikileaks szivárogtatására már reagált a republikánus pártvezetés, Reince Priebus szerint „kiderül, ki is valójában Hillary Clinton", aki nem véletlenül próbálta titokban tartani a fizetett beszédeinek a leiratait. Priebus szerint a levelekből az derül ki, hogy Clinton kifelé mutatott arca teljes csalás.

Kedden még kivártak

A Wikileaks alapítója, Julian Assange korábban nyíltan vállalta, hogy nem ért egyet Hillary Clinton politikájával, és szeretné rontani az esélyeit a választáson. A júliusi demokrata jelöltállító gyűlés előtt hozta nyilvánosságra a pártvezetésnek megfelelő DNC belső levelezésének egy részét, amiből kiderült, hogy közöttük lejtett a pálya Clinton felé Sandersszel szemben. Végül ebbe bele is bukott a DNC akkor elnöke. Assange már augusztusban belengette, hogy hoznak majd nyilvánosságra még új információkat Clintonról a választásig. Sokan azt gondolták, hogy kedden, a Wikileaks alapításának tizedik évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentenek be új szivárogtatást, de akkor még kivártak.

Julian Assange
Julian Assange
Fotó: Peter Nicholls / Reuters

A Boston Herald szerint úgy tűnik, hogy az eddig szinte kizárólag a demokratákat és Clintont érintő anyagokkal előálló Wikileaks próbálja elkerülni, hogy egyoldalúsággal vádolják, ezért állításuk szerint arra bátorították a hekkereket, hogy mind Clintont, mind Trumpot érintő dokumentumokkal keressék meg őket.

Így mennek neki a vitának

Egyelőre elég nehéz megmondani, mindezek együtt hogyan csapódnak majd le a választóknál, és végső soron a felmérésekben. Az első, elveszített tévévita és az azt követő, Trump ügyeitől hangos időszak után Clinton 3,2-4,7 pontos előnybe került országosan – attól függően, hogy a libertariánus Gary Johnsont, és a zöldpárti Jill Steint is mérték-e a felmérésekben – a RealClearPolitics összesítésében, és a FiveThirtyEight gazdasági mutatók alapján súlyozott modellje is 77,4 százalék esélyt ad a demokrata jelölt győzelmének. Clinton a csatatérállamok többségében is tudott javítani októberben.

Mindenesetre sok idő nincs már a második tévévitáig, amit magyar idő szerint hétfő hajnalban tartanak majd, ott pedig bőven lehet majd szó a pénteket elborító hírekről is. A kérdések felét ugyanis a meghívott, még bizonytalan szavazók fogják feltenni, és nyilvánvalóan Trump videófelvétele és a Wikileaksen kikerült levelek is elő fognak kerülni.