Trump kampányának új központi témája: a csalás

2016.10.19. 17:21 Módosítva: 2016.10.19. 19:51

Még a 2016-os kampányhoz mérve is elképesztő szintre zuhant az elnökválasztási küzdelem hajrája: az egyik fő téma ugyanis nem más, mint hogy mennyire lehet elcsalni a választást. Donald Trump többek között ezzel akarta már múlt héten is mozgósítani saját táborát, illetve megágyazni a magyar idő szerint csütörtök hajnalban esedékes utolsó elnökjelölti vitának.

Közben viszont egy rejtett kamerás videófelvétel is egyre jobban terjed a neten, ezen egy demokrata pártaktivista beszélt arról, hogyan lehet balhét kirobbantani Trump gyűlésein. A videó arra utal, hogy a Clinton-kampánnyal kapcsolatban álló szervezetek egyike tudatosan szított erőszakot Trump egyes kampányrendezvényein. Egy másik videón pedig ugyanez az aktivista arról beszél, hogy már ötven éve folyik szavazók buszoztatása.

Elindult erről a vita

Trump egy korábbi narratívát felelevenítve azt mondta, a november 8-i választások „abszolút el lesznek csalva" Hillary Clinton javára, és a republikánus pártvezetést is ostorozta, amiért többségében nem álltak be mögé ebben a kérdésben. Egészen év elejéig nyúlik egyébként vissza, hogy Trump csalásra hivatkozik – mikor az elővalasztásokon a másik Republikánus jelölt, Ted Cruz nyert Iowában, Trump akkor is azt emlegette, hogy ellopták tőle a kaukuszt: 

Bár a szorosan alakuló szavazásoknál előfordult, hogy a vesztes fél csalást vagy szabálytalanságot látott az eljárásban (2000-ben például a demokrata Al Gore hívei), az példátlan, hogy egy még versenyben lévő elnökjelölt már előre belengesse, hogy csalás miatt veszítheti el a választást. Márpedig most pontosan ez történik, és mivel ezt a republikánus elnökjelölt állítja, ezért az elmúlt hét végén vezető politikai üggyé emelkedett.

A Fox Newson az igazságügyi minisztérium egyik volt munkatársa, Christian Adams azt állította, hogy 

négymillió olyan amerikai is szerepel a választói névjegyzékben, akik valójában nem szavazhatnának, vagy már nem is élnek.

Több elemzés és tanulmány szerint viszont voltak ugyan olyan esetek, amikor felmerült a csalás gyanúja, de széleskörű csalásról biztosan nem lehet beszélni az Egyesült Államokban. A demokratákhoz közel álló Media Matters for America szervezet jogi professzorokra hivatkozva jelezte, hogy 2000 és 2014 között a különböző választásokon leadott egymilliárd szavazatból csak 31 esetben merült fel csalás gyanúja. Az NPR rádió is arról számolt be műsorában, hogy nem fordulhat elő tömeges választási csalás.

Ráadásul a választások lebonyolítása az egyes államok hatáskörébe tartozik, vagyis a szövetséginél egy alacsonyabb szinten dőlnek el ezek a kérdések. A 2000-es választáshoz képest például már 30 államban kérnek valamilyen személyazonosságot igazoló dokumentumot a szavazásnál, és több helyen is visszatértek a papíralapú voksolásra az elmúlt években. Viszont az elektronikus rendszert használó államokban is hangsúlyozzák, hogy csak az internetre nem kapcsolódó gépeken lehet szavazni, és a szavazatokat is ilyeneken számolják össze.

Miközben pedig a választás tisztaságát megkérdőjelező legtöbb szavazó republikánus, addig sok fontos államban is republikánus kormányzó és vezetés van. Ők állításuk szerint mindent meg is tesznek a csalás elkerüléséért, az intézményrendszerbe vetett bizalom azonban a Republikánus Párt belső megosztottságát és válságát is tükrözheti.

Rejtett kamerák, demokrata párti felbujtók

Viszont Trump felelevenített vádaskodása mellé jött egy republikánus hivatalos leleplező, James O'Keefe, aki több rejtett kamerás videót rögzített a Project Veritas Action keretében. Trump egy legutóbbi nagygyűlésén személyesen irányította támogatóit James O'Keefe felvételeihez.

Egy összevágott videóban Scott Foval, az Emberek az amerikai útért nevű demokrata-közeli civil szervezet tagja és más aktivisták beszélnek arról, hogyan lehet balhét kirobbantani Trump rendezvényein. Foval a felvételen azt is magyarázza, hogyan kötődik több lépcsőn át a demokrata pártvezetésnek megfelelő DNC-hez, és hogy Clintonéknak is tudniuk kellett arról, mi történik. „Tehát mindegy, hogy a gyűlés helyszínén belül vagy kívül történik, a lényeg az, hogy konfliktust robbantsunk ki" – okította az aktivistákat Foval. Szerinte először vitát kell kirobbantani, és „mindig lehet találni néhány seggfejet, aki erre alkalmas".

O'Keefe szerint ha a média olyan mértékben foglalkozna ezzel az üggyel, mint ahogy a Trump kampányát elsüllyeszteni látszó 2005-ös felvétellel, akkor ő nyerné a választást. Ez összecseng Trump állításaival, miszerint Hillary Clinton kampányának sikere teljes egészében a a média támogatásának köszönhető. 

A videóban szereplő két kulcsfigura azóta már elvesztette az állását: a résztvevők között látható Robert Creamer, egy demokrata képviselőnő, Jan Schakowsky férje. Creamer a videó nyilvánosságra kerülése után azonnal közleményt adott ki, amelyben benyújtotta lemondását a Demokrácia-partnerek nevű szervezet éléről – de közben azt állítja, a Foval-féle csapattal a Demokrácia-partnerek csak szerződéses viszonyban állt, és már meg is szakította velük a kapcsolatot. Fovalt pedig eltávolították az Amerikaiak Együtt a Változásért, egy liberális csoport éléről, ahol országos szintű területi koordinátorként dolgozott.

O'Keefe közben egy második videóval is előállt, amin Foval többek között azt állította, hogy már ötven éve buszoztatnak embereket Wisconsinban. A vágatlan felvételeket azonban O'Keefék nem voltak hajlandóan nyilvánosságra hozni.

A Fox Newsnak kiadott közleményben a Fovalt foglalkoztató szervezet azt állította, hogy mindig a legmagasabb erkölcsi irányelveknek megfelelően működött. Donna Brazile, a pártvezetésnek megfelelő DNC ideiglenes elnöke a Time szerint pedig azt mondta, hogy belső vizsgálatot kezdtek, de egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a videón elhangzó esetek valóban megtörténtek volna.

Hillary Clinton egyik szóvivője azt mondta, hogy ugyan a Project Veritas korábban megtévesztő, kontextusból kiragadott videókról volt ismert, de a mostani felvételekben szereplő nyelvezet és taktikák még elméletben, vagy soha végre nem hajtott javaslatként is aggasztóak.

Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway a Washington Post szerint arról beszélt, hogy ezek a videók alátámaszthatják a milliárdos állításait. Conway viszont az MSNBC műsorában azt mondta, nem hiszi, hogy tömeges választási csalások lennének novemberben, ehhez hiányoznak a meggyőző bizonyítékok. Hozzátette viszont, hogy Trump szerinte egy nagyobb képről beszélt.

Newt Gingrich volt republikánus házelnök a videók kikerülése után a Fox Newson feltette a kérdést, hogy miért nem vizsgálódik az ügyben az FBI, Paul Ryan házelnöknek és a republikánusok szenátusi vezetőjének, Mitch McConnell-nek pedig levelet kellene írnia az igazgatónak az ügyben.

Obama is odaszólt Trumpnak

Bírálói viszont arra utaltak a héten, hogy Trump ezzel a témával próbálja már előre megmagyarázni most kinéző vereségét. Barack Obama elnök is arról beszélt keddi sajtótájékoztatóján, hogy Trumpnak inkább szavazatokat kellene szereznie, helyette azelőtt nyafog, hogy a játék véget ért volna. Szerinte nincs olyan komolyan vehető politikus, aki azt sugallná, hogy az amerikai választások elcsalhatóak. Republikánus oldalról többek között Paul Ryan is azt mondta, bízik a választás tisztaságában.

Az elmúlt hetekben kirobbant videóbotrány és az azt követő ügyek után Trump visszaesett a felmérésekben, és Clinton már 7,3-7,5 ponttal vezet előtte országosan, valamint a csatatérállamok többségében is jobban áll.

Trump a saját táborát minden bizonnyal feltüzelheti a választási csalás lehetőségének belengetésével, de a fontosabb republikánusok sem siettek csatlakozni hozzá, sőt, kifejezetten káros témának tartották a csalás lehetőségét, leszámítva például olyan eltökélt támogatóit, mint Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert. Mike Pence alelnökjelölt először kicsit puhítani igyekezett a csalás-narratívát, azzal, hogy mindenképp elfogadják majd az eredményeket, de utána azért hozzátette, hogy mindenki figyeljen majd oda a választás napján.

Az is biztos, hogy ez a téma jól fekszik a washingtoni döntéshozásból kiábrándult amerikai szavazóknál, akik Trump táborának egy jelentős részét adják. Ráadásul Clinton kampányának leggyengébb pontját hangsúlyozzák: az amerikaiak nagy része nem bízik benne, a Wall Streetet és az intézményesült, a választóktól elidegenedett amerikai demokratikus rendszert testesíti meg a szemükben. Ehhez hozzájön, hogy a Morning Consult/Politico felmérésében a választók 41 százaléka vélte úgy, hogy a választást elcsalhatják Trumptól, a republikánus szavazóknak viszont a háromnegyede lehetségesnek nevezte ezt.