Trump váratlanul betoppant egy manhattani étterembe

2016.11.16. 21:24

Nagy meglepetést okozott Donald Trump, amikor a családja és a testőrei kíséretében beállított egy manhattani étterembe. Azonban a fehér házi tudósítók szövetsége kifogásolta, hogy az újságíróknak sem szóltak előre Trump programjáról.

A Bloomberg egyik riportere éppen a 21 Clubban vacsorázott, ő rakta ki a Twitterére, ahogy Trump és a családja megérkezett. (Eredetileg hibásan a Keene's nevét írta a tweetbe.) Sokan állva tapsolva fogadták Trumpot, aki pedig állítólag olyanokat mondott az ott vacsorázóknak, hogy „ne aggódjanak, csökkenteni fogjuk az adókat".

Hope Hicks, Trump szóvivője nem sokkal korábban még azt jelezte a press poolnak, hogy Trump otthon tölti majd az estét. Nagyjából 45 perccel később viszont már elhagyta Trump autókonvoja a Trump Towert. Hicks később azt mondta, hogy akkor még nem volt tisztában Trump terveivel.

A fehér házi tudósítók érdekszövetsége viszont az eddigi protokoll felrúgásától tart, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a következő amerikai elnök nem értesíti egy ilyen helyzetben az újságírókat. Az elnökökkel utazó állandó újságírói kíséretnek többek között az is a dolga, hogy szükség esetén azonnal tájékoztatni tudja a nyilvánosságot az elnök hollétéről.

Hicks azt ígérte, hogy ugyanúgy elérhető lesz nekik Trump, mint bármelyik eddigi elnök.

A kampány során egyébként sem Trumpnak, sem Hillary Clintonnak nem volt állandó újságírói kísérete, és az újságírók akkor sem mehettek Trump autókonvojával, amikor múlt csütörtökön Washingtonba érkezve a Fehér Házba indult.

Trump azt állítja, hogy minden simán megy

Trump egyébként a Twitteren kiosztotta a New York Timest, azt üzenve a lapnak, hogy egyáltalán nem uralkodik zűrzavar az átmenetet vezénylő csapatában. Trump azt írta ki, hogy a lap teljes tévedésben van az átmenetet illetően, „minden simán megy". Trump korábban azt is kiírta, hogy ő az egyetlen, aki tudja, kik lesznek a befutók.

A Times többek között kirúgásokról és a stábban uralkodó belső harcokról írt cikket. A Politico is arról számolt be, hogy Jared Kushner, Trump lányának, Ivankának a férje megpróbálja eljelentékteleníteni Chris Christie New Jersey-i kormányzót, aki korábban még ügyészként börtönbe juttatta az apját. Eredetileg Christie felelt volna az átmenetért, de aztán Mike Pence leendő alelnököt bízta meg a levezénylésével Trump.

Eric, Trump egyik fia azt mondta, hogy akár már szerdán bejelenthetik egyes kormánytagok nevét, de a többek között a védelmi miniszteri posztra esélyesnek tartott Jeff Sessions szenátor úgy vélte, hogy tovább kell majd még várni.

Találkozik Ban Kimunnal

Közben az ENSZ szóvivője bejelentette, hogy Trump beleegyezett, hogy találkozzon Ban Kimun leköszönő ENSZ-főtitkárral. Ban még az AFP-nek adott pénteki interjújában jelezte, hogy szívesen találkozna Trumppal, mielőtt december végén távozik a világszervezet éléről.

Ban Kimun többek között arról szeretne Trumppal beszélni, hogy a világszervezetre tett bíráló megjegyzései ellenére működjön együtt az ENSZ-szel, és a párizsi klímamegállapodás is a legfontosabb témák között lehet majd. Trump korábban azt nyilatkozta, hogy összeesküvésnek tartja az egész klímaváltozást, és a választási kampányban azt ígérte, hogy hatalomra jutása esetén elkaszálja a párizsi klímamegállapodást.