Mária
-6 °C
-2 °C

Történelmi győzelemre készül a Republikánus párt

2002.11.04. 11:13
Bár eddigi elnökségeik alatt a republikánusoknak soha nem sikerült növelni képviselőhelyeik számát, most a közvélemény-kutatások, sőt a demokrata párti kampány-tisztviselők szerint is jó esélyük van erre. Kiélezettebb harc várható a szenátusban, ahol a szenátorok harmadáról döntenek a választók. A legdurvább küzdelem mégis egy kormányzói tisztségért folyhat, a demokraták Az elnök öccsén, Jeb Bushon akarnak bosszút állni a 2000-es elnökválasztáson Floridában elszenvedett kudarcért.
"Történelmet írunk. Úgy gondolom, hogy több képviselői helyet szerzünk, mint a legutóbbi választásokon. Egy biztos, nem veszítjük el képviselőházi többségünket" - nyilatkozta a New York Timesnak Thomas Davis, a Republikánus párt választási bizottságának tagja. A republikánusoknak eddig soha nem sikerült megerősítenie képviselőházi frakcióját a félidős - két elnökválasztás közötti - választásokon, ha az elnöki posztot politikusuk töltötte be. A keddi választásokon azonban a közvélemény-kutatók, az elemzők és a két párt kampány-tisztviselői szerint is jó esélye van erre George Bush pártjának.

Biztos a republikánus többség

A 435 tagú képviselőházban a republikánusoknak jelenleg 223 képviselője van. A demokraták frakciója 208 tagú, a ház egyetlen független képviselője a demokratákkal szavaz. Három demokraták által megszerzett képviselői hely betöltetlen, a hawaii Patsy Mink elhunyt, az ohioi Tony Hall visszavonult, a demokraták másik ohioi képviselőjét, James Traficantot pedig korrupciós ügyei miatt kizárták. Az amerikai kongresszus történetében a polgárháború óta ez volt a második ilyen ítélet.

Matematikailag ugyan a demokratáknak hat helyen kellene fordítaniuk ahhoz, hogy átvehessék a képviselőház irányítását, texasi képviselőjük, Ralph Hall azonban kiegyenlített képviselőszámok esetén a republikánusokkal szavaz. A biztos többség megszerzéséhez tehát hét helyen kellene legyőzni az eddigi republikánus képviselőt. "Megnyerhetjük a választást, sikerrel járhat szavazóink mozgósítása" - nyilatkozta Nita Lowey, a demokraták választási bizottságának egyik vezetője a Timesnak.

Szoros verseny
A Gallup a CNN és a USA Today felkérésére készült felmérése szerint Minnesotában, South Dakotában, Missouriban, Arkansasban és Coloradóban várható szoros verseny a szenátori posztért. Az Index megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Montana szenátori tisztéért folyó versenyt, ahol a libertáriusok a divatos zöld ideológiával szemben kék jelöltet állítottak.
Kiegyenlített erőviszonyok

Arra, hogy az elnököt adó párt megerősödjön a terminus közepén tartott választásokon eddig két esetben, 1934-ben és 1998-ban, a demokraták elnöklése idején került sor. A képviselőház újraválasztásával egy időben a szenátorok harmada is választás előtt áll. A 100 tagú testületben Wellstone szenátor halálával teljesen kiegyenlített helyzet állt elő, a két pártnak egyaránt 49 szenátora van. A szenátusnak is van egy független tagja.

Ki nyer ma?

A kiegyenlítettség a választások után is megmaradhat. Míg a képviselőházi választásoknál a demokraták is republikánus többséget jósolnak, a szenátusi választásokon erősödésre számítanak. "Ha megnézik a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, kettő-négy hellyel többet szerezhetünk" - nyilatkozta a CNN-nek Terry McAuliffe, a demokraták választási bizottságának vezetője, aki szerint ugyan a közvélemény-kutatások nem sokat számítanak. Szintén erősödést remél a Republikánus párt. "Átvehetjük a szenátus irányítását, bár a verseny nagyon szoros lesz, gyakorlatilag az összes körzetben" - mondta választási bizottságuk vezetője, Marc Racicot az NBC Meet the Press című műsorában.

Floridában állnának bosszút

A kongresszusi választásokkal egy időben számos államban kormányzóválasztást is tartanak, Nevada lakói pedig a drogliberalizációról is szavazhatnak. A kormányzóválasztások közül Florida ígérkezik a legérdekesebbnek. A demokraták Bush elnök öccse, Jeb Bush legyőzésével kívánnak bosszút állni a 2000-es elnökválasztásokat sokáig vitatott körülmények között eldöntő államban. Floridában Bill Clinton és George Bush is intenzív kampányt folytatott. A kampány a vádaskodásoktól sem volt mentes, Bill McBride Florida történetének "leghazugabb kampányával" vádolta meg Jeb Busht, aki válaszul szavazói félrevezetésével vádolta kihívóját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!