Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Gore feladta, Bush lesz az új amerikai elnök

2000.12.13. 23:47
Miután a szövetségi legfelsőbb bíróság kedden leállíttatta a kézi szavazatszámlálást, ezzel kizárva a küzdelem folytatásának szinte minden esélyét a demokraták számára, Al Gore tanácsadói bejelentették, az alelnök visszalép a küzdelemből. Gore este kilenc órakor televíziós beszédet intéz a nemzethez. Ez egyben azt jelenti, hogy a republikánus George W. Bush lesz az Egyesült Államok 43. elnöke.
Miután a szövetségi legfelsőbb bíróság kedden leállíttatta a kézi szavazatszámlálást, ezzel kizárva a küzdelem folytatásának szinte minden esélyét a demokraták számára, Al Gore tanácsadói bejelentették, az alelnök visszalép a küzdelemből. Gore este kilenc órakor (magyar idő szerint hajnali három) televíziós beszédet intéz a nemzethez. Erről az Associated Press számolt be. Gore egyúttal informálja a demokrata párt vezetését is döntéséről, és beszédében várhatóan arra szólítja fel az amerikaiakat, támogassák George W. Bush-t.

Trent Lott, az amerikai szenátus jelenlegi elnöke a CNN-nek azt nyilakozta, hogy az amerikai szenátusnak a következő hetekben át kell adnia a helyét az új adminisztrációnak. Kijelentette azt is, hogy meggyőződésének tartja: Bush lesz az az ember, aki az utóbbi egy hónapban megosztott amerikai közvéleményt egyesíti - e kijelentsével ő volt az első, aki hivatalos nyilatkozatában kész tényként kezelte, hogy Bush lesz az elnök.

Megkezdődött a kormányzat átvétele

George Bush is a kamerák elé áll, egy órával az alelnök után, magyar idő szerint hajnali négykor. Közben megindult az adminisztráció átvétele is, a Fehér Ház már bejelentette, hogy felveszik a kapcsolatot Bush-sal. Várhatóan Bill Clinton is beszél majd a győztessel hamarosan, Gore-ral már tárgyalt telefonon. Dick Cheney, aki Bush alelnöke lesz, tárgyalásokat folytat a szenátus vezetőivel. Republikánus források szerint a kormányzó prominens demokrata politikusokat is meghív majd kormányába, tekintettel a rendkívül szoros választási eredményre. Clinton egyébként január 20-ig van hivatalban, akkor esküszik majd fel Bush a Capitolium lépcsőin.

A szövetségi legfelsőbb bíróság leállíttatta a szavazatok újraszámlálását

Mint arról beszámoltunk, az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, hogy nem folytatható tovább a kézi szavazatszámlálás Floridában. A bíróság utasította Floridát, hogy dolgozzon ki egységes módszert és szabványt a szavazatok összeszámlálásra, mindez azonban gyakorlatilag Bush győzelmét jelentette, hisz december 12-én volt a határidő a floridai elektorok kinevezésére. Bush - akinek győzelmét már korábban bejelentették Floridában, csak az eredményt Gore eddig jogi úton vitatta - így megszerezte az elnökséghez szükséges 270 elektori voksot. Az elektorok december 18-án választják meg az Egyesült Államok 43. elnökét, aki most már biztosan a republikánus George W. Bush lesz.

Elhúzódó elnökválasztás

Mint emlékezetes, Bush a november 7-i választásokon mindössze néhány száz szavazattal előzte meg - az elektori szavazatok szoros volta miatt kulcsfontosságú - Floridában Gore-t. Az állam törvényei ilyen esetre automatikus újraszámlálást írtak elő, amit szintén a republikánus jelölt nyert, sőt, tovább növelte előnyét a tengerentúlról beérkezett távszavazatoknak köszönhetően. A demokrata stáb azonban visszásságokra és hiányosságokra hívta fel a figyelmet - elveszett vagy zavaros szavazólapokra, elromlott szavazatszámláló-gépekre. Érveik szerint a floridai választást valójában Gore nyerte, csak e visszásságok miatt hirdették ki Bush-t győztesnek.

Mindezeknek megfelelően több megyében is kézi szavazat-újraszámlálás indult meg, amelyet aztán - arra hivatkozva, hogy az pontatlan és csalásra ad lehetőséget - a republikánus stáb jogi úton megtámadott. Válaszul a demokraták a távszavazatok szabályosságát vonták kétségbe a bíróságon, és az ezt követő hetekben bíróságról bíróságra hurcolták az amerikai elnökválasztást. Időközben a határidőre befejezett kézi számlálások is a republikánus jelöltet hozták ki győztesnek, ezért a floridai szavazatszámláló testület feje, Katherine Harris Bush-t hirdette ki az állam nyertesének. Ennek megfelelően a floridai törvényhozás kedden a republikánus jelöltnek ítélte az állam 25 elektorát - és ezzel a kulcsot a Fehér Házhoz. Az utolsó szög a demokrata remények koporsójába a kedden meghozott amerikai legfelsőbb bírósági döntés volt, amely kimondta: egységes elbírálási rendszer hiányában minden további kézi újraszámlálásnak véget kell vetni. Gore ezután adta fel.

Furcsa győzelem

Bár Gore országosan 300 ezer szavazattal többet szerzett, az amerikai alkotmány értelmében az győz, akinek több elektori voksa van. A választási rendszer torzítása miatt így lehetett Bush a győztes, megnyerve - alig pár száz szavazattal - a mindent eldöntő Floridát. Bush egyébként mindössze a második elnök az amerikai történelemben, aki vesztett országosan, de az elektorok győztesnek hozták ki: Benjamin Harrison 1888-ban ugyanígy jutott a Fehér Házba.  • Eladnék
  • Hírek