Dömötör
12 °C
14 °C

Lezárták a Vörös teret Moszkvában

2003.07.27. 10:32
Hivatalos magyarázatot még nem közöltek a lezárás okára vonatkozóan. Az egyik posztoló rendőr azt mondta, hogy az intézkedést a terrorista fenyegetettség miatt hozták.
Harmadik hete rendőrségi kordonok zárják el a látogatók elől a híres moszkvai Vörös teret.

Az 500 méter hosszú térre sem Oroszország legnagyobb áruháza, a GUM, sem a Vasziljevszkij lejtő felől, sem északról, a történelmi múzeum irányából nem lehet bejutni, a rendőrök csak a Kremlben dolgozókat engedik át.

A Kreml előtti Lenin mauzóleum azonban nyitva van, a turisták - egy szűk, korlátokkal határolt folyosón megközelítve - naponta 10 és 13 óra között megtekinthetik az egykori kommunista vezér bebalzsamozott holttestét. Hivatalos magyarázatot még nem közöltek a lezárás okára vonatkozóan, de az MTI kérdésére válaszolva az egyik posztoló rendőr azt mondta, hogy az intézkedést a terrorista fenyegetettség miatt hozták.

Csecsen női kamikázék pokolgépet robbantottak a tusinói rockfesztiválon július 5-én, illetve az Imbir étterem előtt a belvárosban, a Tverszkaja-Jamszkaja utcában július 10-én.

A Komszomolszkaja Pravda szerint azonban a Vörös tér lezárásának nincs köze a terrorcselekményekhez, az ok sokkal prózaibb: szakértők irtják a gyomot a nevezetes tér kockakövezetén. A néhány héttel ezelőtti kiadós esőzést száraz meleg követte, és a kövezet réseiben mohafélék és egyéb gazok jelentek meg.

A teret pedig azért kellett lezárni, mert a gyomok kiégetéséhez használt vegyszerek állítólag az emberre is ártalmasak lehetnek, írja az újság hétvégi számában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.