Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lekapcsolták az orosz mobilhálózat titkosítását

2003.07.10. 13:18
Az orosz fővárosban a rendőrség és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSB) felszólítására a mobilszolgáltatók egy napra lekapcsolták a GSM-rendszerek titkosítását. A távközlési minisztérium által támogatott akcióban valamennyi telefonhívás lehallgathatóvá vált. A hatóságok a hét végi öngyilkos merénylők cinkosait keresik.
A Moszkva környéki felhasználókat kedden este 9 óra körül a telefonjuk képernyőjén megjelenő jelzés figyelmeztette a titkosítás központilag elrendelt leállítására. A készülékeken a típustól függően egy felkiáltójel vagy egy nyitott lakat képe tűnt fel, írta a Moscow Times.

A távközlési tárca közleménye szerint a belügyminisztérium kérte a leállítást. Az Interfax hírügynökség nem tudta elérni a minisztérium illetékeseit, a FSB pedig nem volt hajlandó nyilatkozni az esetről.

A szolgáltatók megértőek

"A titkosítás leállítására tett lépések a hatályban lévő törvények betartásával, és a bűnüldözés érdekében történtek", áll a Mobile TeleSystems szolgáltató szerdai közleményében.

"Valamennyi mobilszolgáltató a törvények szellemében műszaki segítséget nyújt a bűnüldöző szervezetek munkájához. Nem kommentáljuk a titkosszolgálatok lépéseit, mivel a moszkvai lakosok érdekében végzik a munkájukat" - közölte a Megafon.

A robbantó telefonja

A titkosítás átfogó leállítását a tusinói rockfesztiválon szombaton bekövetkezett kettős öngyilkos robbantás után rendelték el. Megtalálták ugyanis az egyik csecsen merénylő mobiltelefonját. A belőle származó SIM kártyát az FSB szakértői elemezték, hátha találnak esetleges tettestársakra utaló jeleket.

Utoljára a moszkvai mobilokon a Dubrovka színház terroristák általi megszállása idején, tavaly októberben jelent meg a titkosítás leállítására figyelmeztető jelzés.

A színházban is telefonáltak

Akkor 41 csecsen lázadó több mint 800 túszt ejtett. A patthelyzetet úgy oldották meg a hatóságok, hogy gázt vezettek az épületbe, a bentlevők elkábítására. Viszont 120 túsz is életét vesztette, többségük a felhasznált gáz utóhatásaitól.

A színházi tragédia miatt felelősségre vont egyetlen személyt, a 25 éves Zaurbek Talkhigovot június 20-án ítélték el. A vádak szerint a mobiltelefonját arra használta, hogy a krízis idején a rendőri erők lépéseiről tájékoztassa a túszejtőket.

Az évforduló is indok volt

A vádirat a Talkhigov mobiltelefonján folytatott beszélgetések hangfelvételén alapult. Egy moszkvai bíróság 8 és fél év börtönre ítélte a férfit, és egyúttal elrendelték a hangfelvételek megsemmisítését.

A mobilszolgáltatók a rendszereik titkosítását június elején biztonsági okokból állították le Szentpéterváron. A város fennállásának 300 éves évfordulójára ugyanis magas rangú küldöttségek érkeztek a világ minden tájáról.