Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Bin Laden sugallatára robbantottak

2003.07.10. 08:04
A "hitetlenek, az iszlám ellenségeinek" elrettentése volt a kétszáz halálos áldozatot követelő bali robbantás célja - vallotta a támadás értelmi szerzőjének tartott terrorista a robbantások kapcsán indult büntetőperben. A támadást az al-Kaida kapcsolatokkal vádolt Dzsamáa Iszlámíja vezetőinek esküje alapján, bin Laden sugallatára követték el.
Oszama bin Laden vallási parancsának sugallatára és a Dzsamáa Iszlámíja terrorszervezet vezetőinek esküje értelmében követték el a közel kétszáz halálos áldozatot követelő bali robbantásokat tavaly októberben - derült ki Wan Min bin Wan Mat, a robbantás értelmi szerzőjének tartott terrorista írásos vallomásából.

Az indonéz és az amerikai hatóságok a Dzsamáa Iszlámíját tartják a robbantások elkövetőjének.

A terroristacsoport az amerikai hírszerzés gyanúja szerint közvetlen kapcsolatban áll az al-Kaidával. Bin Wan Mat vallomása ha közvetlen bizonyítékot nem is jelent a kapcsolatra, elvi együttműködésről árulkodik.

A jelenleg börtönbüntetését töltő bin Wan Mat szerint a robbantásokat "figyelmeztetésnek szánták a külföldieknek, amerikaiaknak, ausztráloknak, akik lábukat Bali szigetére tették, és akiket hitetleneknek, az iszlám ellenségeinek tekintenek".

15%
3999 Ft
3400 Ft
20%
3490 Ft
2792 Ft