Szilárda
-4 °C
3 °C

A CIA tudott a készülő bali merényletről

2002.10.17. 10:24
Saját nagykövetségét sem figyelmeztette az amerikai kormányzat a készülő bali merényletről, így a támadás napján amerikai diplomaták is a szigeten tartózkodtak. Pedig a CIA már szeptember közepén figyelmeztetést adott ki, külön kiemelve a turistaparadicsomot fenyegető veszélyt. Az ausztrál kormány újabb terrortámadásoktól tart, ezért Indonézia elhagyására szólította állampolgárait.
Bár a CIA már szeptemberben figyelmeztette az amerikai kormányzatot a Balit fenyegető terrortámadásokra, a külügyminisztérium csak általános figyelmeztetést adott ki a délkelet-ázsiai térségbe utazóknak - mondta el a Guardiannek egy meg nem nevezett titkosszolgálati forrás. A titkosszolgálat szeptember első felében figyelmeztette térségbeli irodáit a várható terrortámadásokra.

A jelentés külön kiemelte Balit. "A kormányzat nem tett semmit, ez most már kezd botránnyá fajulni" - idézi a titkosügynököt a Guardian. Az általános figyelmeztetés ugyanis nem volt elég. A támadás idején még az amerikai követség dolgozói is a szigeten tartózkodtak, ami azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok helyi képviselete sem rendelkezett külön információkkal a merényletekről, véli Alexander Dower ausztrál külügyminiszter. A támadások idején Ralph Boyce amerikai nagykövet éppen a terroristák elleni fellépésről tárgyalt az indonéz vezetéssel.

Visszahívnák diplomatáikat

Az Egyesült Államok ezen a tárgyaláson a támadással vádolt Dzsemáa Iszlámija és a többi szélsőséges iszlám szervezet felszámolására szólította fel Megawati Sukarnputri elnökasszony kormányát. Boyce a hónap végéig adott időt Indonéziának a cselekvésre. Amennyiben ez elmarad, az amerikaiak akár diplomatáikat is visszahívták volna - írja a New York Times, hozzátéve, hogy ezzel a lépéssel gyakorlatilag terroristákat bújtató államnak minősítették volna a világ legnépesebb muzulmán országát.

Külföldiek, indonézek, külön vagy együtt

Az indonéz hatóságok közben már négy embert hallgatnak ki a merényletekkel kapcsolatban. "A tisztánlátás kedvéért mondom, eddig senkit sem tartóztattunk le, két férfi intenzív kihallgatását kezdtük meg, ez a szám mostanra négy főre emelkedett" - nyilatkozta a BBC-nek Szaleh Szaáf, az indonéz rendőrség szóvivője.

"A támadást vagy külföldiek, vagy indonézek, vagy külföldiek és indonézek közösen követték el" - nyilatkozta a támadásról Szuszilo Bambang Judhojono nemzetbiztonsági miniszter. Az ország védelmi minisztere hétfőn az al-Kaidát gyanúsította meg a merénylet elkövetésével, az indonéz kormánytagok közül elsőként ismerve el, hogy bin Laden terroristái az országban lehetnek.

További terrortámadásoktól tartanak
Indonézia elhagyását javasolja állampolgárainak az ausztrál kormány, mert újabb "felkavaró fenyegetéseket" kaptak. Az általános figyelmeztetést "órákkal ezelőtt beérkezett titkosszolgálati jelentések alapján" adta ki a kormányzat - mondta Alexander Downer külügyminiszter. Várhatóan további délkelet-ázsiai országokkal kapcsolatban is figyelmeztetést adnak ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!