Valér
-1 °C
0 °C

Rács mögött a bali bombagyáros?

2002.10.16. 14:10
Amerikai sajtóértesülések szerint elfogta a rendőrség a majd kétszáz halálos áldozatot követelő bali terrorakció egyik gyanúsítottját, aki elismerte, hogy ő gyártotta a detonációhoz szükséges bombát. Az indonéz rendőrség országos szóvivője cáfolta a hírt.
Amerikai sajtóértesülések szerint az indonéziai rendőrség letartóztatta a légierő volt tisztjét, aki bevallotta, hogy ő gyártotta azt a pokolgépet, amelynek felrobbantása több mint 180 halálos áldozatot követelt Bali szigetén.

A gyanúsított hallgat a megrendelőről

Az International Herald Tribune internetes honlapján szerdán közölt Washington Post-információ indonéz biztonsági forrásokra hivatkozott. Eszerint a gyanúsított sajnálta, hogy a terrorakciónak ennyi halálos áldozata volt, ugyanakkor nem közölte, hogy kinek a megrendelésére készítette a robbanószerkezetet. Elmondta azt is, hogy még katonatiszt korában tanult meg a robbanó anyagokkal bánni, de "rossz magaviselete" miatt elbocsátották az indonéz légierőtől.

Tudtak a hatóságok a készülő akcióról?

A nyomozók azt már megállapították, hogy a C4 típusú katonai robbanóanyagot használtak fel a pokolgéphez, amely romba döntött két, turistáktól zsúfolt épületet. Ugyancsak indonéz biztonsági illetékesek közölték, hogy a jakartai kormányt már a merénylet előtt egy héttel figyelmeztették egy iszlám fundamentalisták által tervezett akcióra. Ezt követően megerősítették a biztonsági intézkedéseket az ország mintegy 60 körzetében, de senki nem gondolt arra, hogy a célpont éppen Bali szigete lesz.

Radikális iszlám szervezet a háttérben?

Az indonéz kormány perbe fogja a Dzsemáa Iszlámija radikális muzulmán szervezet feltételezett helyi vezetőit, ha bebizonyosodik róluk, hogy közük van a nemzetközi terrorista-hálózatokhoz - jelentette ki szerdán Jakartában Susilo Bambang Yudhoyono indonéz belbiztonsági miniszter, miután megbeszélést folytatott Alexander Downer ausztrál külügyminiszterrel.

A szigetország rendőrsége mindeddig, bizonyítékok hiányára hivatkozva, nem volt hajlandó letartóztatni Abu Bakar Basir iszlám vallási elöljárót, akit a Dzsemáa Iszlámija legfőbb indonéziai vezetőjének tartanak. A biztonsági miniszter úgy vélekedett, hogy a szervezet elsősorban Szingapúrban és Malajziában működik, de vannak olyan indonézek a vezetőik között, akik korábban hosszabb időt töltöttek Malajziában. Abu Bakar Basir például a 80-as években mindkét szomszédos országban hosszabb időt töltött - jegyzi meg az AFP.

Indonézia cáfol

Az indonéz rendőrség országos szóvivője cáfolta azt az amerikai sajtóértesülést, amely szerint az ország légierejének egyik volt tisztje bevallotta, hogy ő készítette a Bali szigetén több mint 180 ember halálát okozó pokolgépet. A szóvivő a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy - a Washington Post szerdai hírével ellentétben - "senki nem tett semmiféle vallomást".

Ugyancsak szerdán az indonéz hatóságok - most első ízben - hivatalosan megerősítették, hogy egy kisteherautó tetejébe rejtett C4 típusú katonai robbanóanyagot használtak a terroristák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!