Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Forró nyomon a bali robbantás ügyében

2002.10.15. 12:48
Az indonéz hatóságok egy a hétvégi robbantás helyszínén talált személyi igazolvány alapján több embert is kihallgattak. Bush kétfrontos háborúról beszél.
Dai Bachtiar indonéziai rendőrfőnök tájékoztatása szerint a hatóságok jelenleg a robbantások helyszínén talált gyanús személyi igazolvány alapján nyomoznak. Sajtóértesülések szerint a rendőrség már átkutatta az okirat tulajdonosának lakását, és jelenleg a családtagok kihallgatása folyik.

Két fontos tanú

A nyomozók fontos információkat várnak két életben maradt szemtanútól is. Egyikük annak a klubnak a biztonsági őre, ami ellen a majd kétszáz halálos áldozatot követelő merényletet elkövették. A jelenleg kórházban lévő férfi valószínűleg be tudja azonosítani azt, vagy azokat az elkövetőket, akik a robbanóanyagokkal megpakolt gépkocsival a klub előtt leparkoltak. Rendőrségi jelentések szerint a robbantáshoz C-4-et, és TNT-t használtak. A Bild német napilap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva úgy tájékoztat, hogy ezeket a robbanóanyagokat Afganisztánból szerezték be az elkövetők.

Ismét al-Kaida

Egye erősebb a gyanú, hogy az al-Kaida áll a merényletek mögött. Matori Abdul Djalil indonéz védelmi miniszter hétfőn elmondta, véleményük szerint bin Laden szervezete egy helyi terrorcsoporttal, valószínűleg a Jemaah Islamiyahal együttműködve hajtotta végre a robbantásokat.

Az iszlám fundamentalista szervezet már korábban is követett el bombamerényleteket nyugati külképviseletek ellen. A terroristák képviselője JI-Führer Abu Bakar Bashir azonban visszautasította ezeket a vádakat. A férfi szerint a merényletek mögött egy külföldi csoport állhat, sőt, tulajdonképpen az Egyesült Államok érdeke, hogy az ilyen és hasonló merényletekkel az iszlám befolyását aláássa - tudósított a Focus Online.

Kétfrontos háború

Bush elnök hétfői nyilatkozatában kijelentette, száz százalékig meg van róla győződve, hogy az al-Kaida áll a robbantások mögött. Elmondása szerint ez újabb szomorú példa arra, hogy mi történik akkor, ha a terroristák szabadon mozoghatnak. Mint kifejtette, az utóbbi idők merényletei nem terelik el az Egyesül Államok figyelmét Irakról, és ha kell, akár kétfrontos háborút is vívnak a terrorizmus ellen.

Az ENSZ egyhangúlag elfogadott közleményében elítélte a robbantásokat, és minden államot felszólított arra, hogy működjön közre a tettesek kézre kerítésében - jelentette a Spiegel. A nyilatkozat szövege szerint a robbantás teljes mértékben elítélendő terrorista cselekedet volt.

Eltérő adatok az áldozatok számáról

Helyi idő szerint 23 órakor robbantak fel azok a bombák, amiket két turisták által közkedvelt klub, és az amerikai konzulátus épülete előtt helyeztek el. A merényletnek a hivatalos közlések szerint 181 halálos áldozata van, a kórházi illetékesek azonban legalább 190 halottról és 300 sebesültről beszélnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!