Albin
0 °C
10 °C

Megkezdődött a bali merénylet pere

2003.05.12. 07:15
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett Bali szigetén hétfőn megkezdődött az első per, amelyben az indonéz turistaparadicsomban tavaly októberben elkövetett, kétszázkét halálos áldozatot és közel 300 sebesültet követelő pokolgépes terrorcselekmény gyanúsítottjai állnak a bíróság elé.
Denpasarban, Bali központjában - ahol a per alkalmából közel háromezer rendőr felügyel a rendre - először egy negyven éves indonéz férfi állt a bírák elé. Az Amrozi nevű férfit azzal vádolják, hogy bűnrészes a főként külföldi turisták, zömmel ausztrálok életét kioltó merényletben, mivel vegyi anyagokat szerzett be a pokolgépekhez, és egy gépkocsit is a terroristák rendelkezésére bocsátott. Ha bizonyítottnak találják a vádat, akár halálbüntetés is várhat rá.

Huszan a vádlottak padján

Amrozi - akit röviddel a merénylet után letartóztattak - állítólag elismerte, hogy az ő tulajdonában volt a legkevesebb 50 kilogramm robbanószerrel megrakott Mitsubishi furgon, amely október 12-én a levegőbe röpült egy emberekkel zsúfolt bár előtt. Elmondása szerint szerepe mindössze a robbanóanyagok megvásárlására korlátozódott, a pokolgépet mások szerelték össze.

A 2002. október 12-én történt véres merénylet elkövetésével a délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezet, a Jemaah Islamiah tagjait vádolják a hatóságok. A terrorcselekménnyel kapcsolatban az indonéz rendőrség azóta már letartóztatott több mint húsz személyt, közöttük az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatba hozott Jemaah Islamiah tagjait is, akik iszlám állam megteremtéséért harcolnak.