Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fiatal lányokra vadászik a moszkvai sorozatgyilkos

2003.07.09. 16:08
Sorozatgyilkos tűnt föl az orosz fővárosban. A tettes fiatal lányokra támad, szexuálisan bántalmazza, majd megöli őket. Eközben több kutatás is folyik a sorozatgyilkosok viselkedésének megismerésére. A szeretethiányos, gazdasági krízis alatt eltelt gyermekkor volt a legnagyobb hatással a leghíresebb gyilkosokra.
Eddig négy fiatal nőt fojtott meg Moszkva északi városrészében feltehetően egy őrült sorozatgyilkos, akit a rendőrség egyelőre nem fogott el.

Megnyerő modorú lehet

A rendőrség szerdai közlése szerint az első holttestet július 1-jén, a negyediket kedden találták meg. A nyomozók szerint a gyilkosságok helyszíneinek közelsége és az elkövetés azonos módja szinte kétséget kizáróvá teszi, hogy ugyanaz a személy követte el a bűncselekményeket.

A rendőrségi pszichiáterek a sorozatgyilkos jellemrajzán dolgoznak, feltételezésük szerint megnyerő külsejű és modorú, de pszichikailag súlyosan beteg, fiatal, legfeljebb negyvenes évei elején járó férfiról van szó.

Fiatal lányokat keres

Egy 20-25 év körüli, eddig még nem azonosított lány lemeztelenített holttestét az orosz tudományos akadémia botanikus kertjében találták meg július 1-jén. A gyilkos kipeckelte a fiatal nő száját, s - akárcsak a többieket - szexuálisan és fizikailag is bántalmazta áldozatát.

Másnap egy 18 éves, megfojtott lányra bukkantak az első gyilkosság helyszíne közelében, egy óvoda kertjében. A harmadik áldozat egy 28 éves nő volt, akit egy erdős területen, saját kézitáskája szíjával fojtott meg a tettes. Kedden saját lakásán találtak meg egy hasonló módon meggyilkolt 24 éves lányt.

A legutóbbi eset kapcsán a rendőrök azt gyanítják, hogy a gyilkos az utcán ismerkedett meg az éjszaka hazatérő lánnyal, majd bizalmába férkőzve felment a lakására, ahol meggyilkolta áldozatát.

Tavaly nyolc nőt

Tavaly Moszkva északi városrészében nyolc nőt gyilkoltak meg azonos módon, fejükre mért ütésekkel, és először akkor is őrült sorozatgyilkosra gyanakodott a rendőrség.

Kiderült azonban, hogy a sajtóban "északi rémnek" elnevezett gyilkos két drogfüggő fiatalember volt, s fő indítékuk az áldozatok kirablása volt. Beismerték ugyanakkor, hogy gyilkossági vágy is hatalmába kerítette őket, ahányszor kemény drogok hatása alatt voltak.

Asztrológia is segíthet a felderítésben

Orosz specialisták új módszerekkel is próbálkoznak az Oroszországban igen gyakori sorozatgyilkosok személyiségének jobb megismerésére. A már ismert jegyek - szeretethiányos gyermekkor, egymással keveredő felsőbbrendűségi érzés és kisebbségi komplexus - mellett egyes szakemberek úgy vélik, hogy az asztrológia is segítségül hívható a bűnüldözésben.

Minden idők leghírhedtebb orosz sorozatgyilkosa, a rémtetteit az 1970-es, 1980-as években elkövető Csikatilo például 42 éves korában, uralkodó bolygói, az Uránusz és a Jupiter különállása idején kezdett nőket gyilkolni - asztrológusok szerint ez a bolygóállás felerősíthette születésétől meglévő agresszív, szadista ösztöneit.

Rossz gyermekkor

A mániákus gyilkosok életének tanulmányozása során a szakemberek azt is kiderítették, hogy sokan közülük ökológiai, egészségügyi szempontból hátrányos közegben éltek gyermekkorukban.

Csikatilo az 1930-as évek éhínségei alatt született, egy másik hírhedt orosz sorozatgyilkos, Muhankin édesanyja pestises betegekkel foglalkozott, a fehéroroszországi pedofil sorozatgyilkos Burcev pedig egy vegyi üzem tőszomszédságában nőtt fel.