Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Továbbra sem ismerik Zarkavi sorsát

2005.11.21. 17:53
Még mindig nem azonosították a szombati moszuli rajtaütés áldozatai között Abu Muszab az-Zarkavit, az al-Kaida iraki vezérét. A szombati tűzharc hevessége és három terrorista öngyilkossága arra utal, hogy magas rangú vezetőt védhettek.

Továbbra sem bizonyosodott be, hogy az amerikai katonák Moszulban Abu Muszab az-Zarkavival, az al-Kaida iraki vezetőjével végeztek. Az iraki kormányzati források kitartanak a terrorista haláláról szóló állításuk mellett. "Még folyik az áldozatok azonosítása, így annak meghatározása is, hogy Zarkavi az áldozatok között volt-e" - nyilatkozta az AP-nek egy, a neve elhallgatását kérő amerikai védelmi minisztériumi tisztviselő.

A moszuli akciót egy besúgó tippje után indították szombaton. A házban, ahol nyolc terrorista barikádozta el magát, a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az amerikaiak, három terrorista a harc közben inkább felrobbantotta magát, mint hogy fogságba essen.

A harcok hevessége a szemtanúk szerint Szaddám Huszein két fiának tavaly lelövését idézte. Udájt és Kuszájt szintént Moszulban zárták körül. Az AP-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a harcok hevessége arra utal, hogy a terroristák egy magas rangú vezetőjüket, talán Zarkavit védték.

A tűzharc helyszínét az amerikaiak szombat óta szigorúan őrzik. Az AP moszuli forrásai szerint a terület fölött egész nap katonai helikopterek váltották egymást.

Zarkavit, aki az al-Kaida iraki vezetőjeként a lázadók fővezére is, lefejezős gyilkosságai után ismerte meg a világ. A terroristavezért az amerikaiak állításuk szerint 2005 februárjában csaknem elfogták. Az akció végén végül csak laptopját sikerült megszerezniük.

Zarkavi terrorcsoportja közleménye szerint a nyáron megsérült, pár napra gyógykezelésre el is szállították Irakból. Később visszatéréséről is beszámoltak. Sebesülése hírét független források nem erősítették meg, írja az AP.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.