Valér
4 °C
8 °C

Kik és miért néznek lefejezős videókat?

2004.10.12. 14:34
A pszichológus szerint teljesen emberi dolog, hogy nagy az érdeklődés az Irakban kivégzett túszok lefejezéséről készült felvételek iránt. Egy amerikai szervezet a kíváncsiságot kihasználva a terror igazi természetét akarja bemutatni. A szervezet elnöke szerint a közvéleményt megzavarhatja, hogy a hírügynökségek a politikai korrektség jegyében értéksemleges jelzőkkel illetik a barbár terroristákat.
Az Irakban lefejezett túszokról készült felvételek több weboldalról is letölthetőek, írja a BBC. A brit közszolgálati hírügynökség annak próbált utánajárni, kik és miért nézik meg ezeket a felvételeket.

Dühöt érzett

Paul Bigley, a legutóbb kivégzett brit túsz, Kenneth Bigley fivére biztos nem, ezt maga jelentette ki a brit sajtónak. A BBC egy olvasója azonban anonim nyilatkozatában elismerte, hogy látta a felvételt. Mint mondta, leginkább a kíváncsiság hajtotta, hiszen ha nem látná "el se hinné, hogy az emberek ilyen könyörtelenek lehetnek".

Az olvasó szerint a videók nézése vegyes érzelmeket váltott ki belőle. "Magától értetődően megrázott az áldozat félelme és szenvedése, de dühöt is éreztem az elkövetőkkel szemben", írta emailjében.

A túszok kivégzéséről készült videókat sokféle weboldalról tölthetik le az érdeklődők. Ezek közül több, más halálesetről készült felvételeket is közöl a morbid halálrajongók számára. Vannak azonban politikailag elkötelezett közlők is.

Bemutatnák a terror természetét

Kenneth Bigley és gyilkosai
Egy amerikai szervezet például azért teszi közzé a felvételeket, hogy bemutathassa a terroristák kegyetlenségét. "Egyre gyakrabban szerepel a hírekben, hogy lefejeztek egy túszt a 'militánsok', vagy a 'lázadók', vagy valami más ártalmatlannak hangzó nevű embercsoport", nyilatkozta a BBC-nek Douglas Hagmann, a szervezet vezetője. Véleménye szerint a britek és az amerikaiak nagy része el sem tudja képzelni, hogy a politikai korrektség jegyében értéksemleges jelzőkkel illetett terroristák milyen szörnyűségeket hajtanak végre.

"[A kivégzések] gonosz és barbár cselekedetek, nem szabadna ennyire eljelentékteleníteni durvaságukat a sajtóban", véli Hagmann.

Elmondása szerint a weboldalukon közzétett videókat már több mint egymillióan töltötték le, nagyrészt az Egyesült Államokból, Kanadából és Nagy-Britanniából. A videókat megnézők egy része emailben reagál a látottakra. "A levelek kilencvenöt százalékának írói megköszönték, hogy bemutattuk a terroristák valós természetét", nyilatkozta.

Emberi dolog

Az, hogy az emberek a figyelmeztetések ellenére is megnézik a megrázó képsorokat, a BBC-nek nyilatkozó pszichológus szerint nagyon is emberi. "Leginkább a tabuval áll kapcsolatban, a tiltott dolog érdekes", nyilatkozta dr. Guy Cumberbatch. A lefejezős videók iránti érdeklődést a horrorfilmek iránti érdeklődéshez hasonlította. Véleménye szerint semmi megvetnivaló nincs abban, ha valakit érdekelnek a felvételek, hiszen ez természetes emberi reakció.

Ennek ellenére többen is betiltanák a hasonló tartalmú képek közlését. Az Internetfigyelő Alapítvány nevű, a világháló tartalmát vizsgáló szervezet szerint a gyilkosságokat bemutató felvételeket az obszcén kiadványokra vonatkozó törvények értelmében tiltani kellene Nagy-Britanniában. Igaz, a szervezet maga is elismeri, hogy az anyagok 99 százaléka nem érhető el brit szerverekről. A lefejezős felvételekre pedig, a gyermekpornográfiával ellentétben, nem vonatkoznak nemzetközi szabályok.