Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amerikai fogoly lefejezése az iraki videón

2004.05.11. 19:37
Késsel vágták le a fejét egy amerikai túsznak iszlámista szélsőségesek Irakban. A brutális gyilkosságról videofelvétel is készült, a terroristák az iraki foglyok kínzásával indokolták tettüket. Az emberrablók az al-Kaidával is kapcsolatban állhatnak.
Lefejeztek egy amerikai foglyot a szélsőséges iraki lázadók. A brutális gyilkosságról készült videofelvételt egy iszlámista honlapon hozták nyilvánosságra.

A felvételen öt maszkos férfi látható, amint egy késsel lenyiszálják az amerikai fogoly fejét. Kivégzése előtt a fogoly közli, hogy amerikai állampolgár, philadelphiai lakos.

A BBC jelentése szerint egyelőre nem tudni, a felvétel mikor készült, és hogy hiteles-e.

A feltételezések szerint az al-Kaidával is kapcsolatban álló szélsőségesek a felvételen az iraki foglyok kínzásával indokolják a brutális kivégzést. Az al-Kaidával szövetséges terroristák már követtek el hasonló gyilkosságot, Daniel Pearle újságíróval az afganisztáni háború idején végeztek hasonló eszközökkel Pakisztánban.

Irakban húsvét óta több tucatnyi külföldit raboltak el, többüket kivégezték. A szélsőségesek négy olasz túszt is ejtettek húsvétkor, egyiküket két nappal később kivégezték. Három társukért feltételezések szerint az olasz hatóságok már a váltságdíjat is kifizették, sorsuk azonban továbbra is ismeretlen.