Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Túszejtések, titkos alkuk - látszatbéke Irakban

2004.04.13. 17:56
Tévedésből ejtettek túszul öt ukránt és három oroszt iraki lázadók. A hétfőn foglyul ejtett energetikai szakemberektől bocsánatot kértek és szabadon engedték őket. Kiszabadult fogságából hét kínai is, az ismeretlen okokból Irakban tartozkodó munkásokat japánnak nézték elrablóik. A múlt heti lázongások emberrablásokká alakultak át, Fallúdzsánál béke van, Nedzsefből visszavonult Moktada asz-Szádr szélsőséges síita vezér magánhadserege.
Szabadon engedték nyolc orosz túszukat az iraki lázadók. Az Interenergoszervisz erőművi szakembereit hétfőn fogták el.

Az emberrablók, akik tolmács útján léptek érintkezésbe túszaikkal, bocsánatot kértek, miután megtudták, hogy oroszokról van szó. Ezután taxiba ültették és hazaküldték őket bagdadi szálláshelyükre - mondta a cég bagdadi képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Öt túszról időközben kiderült, hogy valójában ukrán állampolgár. A tússzedésre reagálva az orosz cégek elkezdték munkatársaik evakuálását az országból.

Halászok kapcsolati tőkével

Kiszabadult a vasárnap túszul ejtett hét kínai állampolgár is. A kínaiakat szintén tévedésből rabolták el, a lázadók japánnak nézték őket. A túszok "jól vannak" - nyilatkozta a BBC-nek Kína bagdadi követségének egy munkatársa. A hét 18-49 éves férfi egyelőre tisztázatlan okokból tartózkodott Irakban, egyesek szerint a szegény Fucsian tartományból származó földművesek és halászok személyes kapcsolataik révén szereztek munkát az országban.

Irakban jelenleg tizenkét ország mintegy negyven állampolgára van emberrablók fogságában - jelentette be a koalíciós erők egyik szóvivője Bagdadban. A túszok kiszabadításában az FBI is segítséget nyújt. A koalíció "nem tárgyal terroristákkal vagy emberrablókkal" - tette hozzá a szóvivő.

Nyugalom Fallúdzsában

Fallúdzsában mindeközben tartósnak bizonyult a törékeny tűzszünet. A fegyvernyugvást "a tárgyalások folytatása érdekében" kedd éjfélig meghosszabbították - jelenteték amerikai katonai források. A városban kórházi források szerint hatszáz iraki vesztette életét a múlt hétfő óta tartó ostromban. A tűzszünet ellenére kisebb összecsapások előforulnak, a város közelében - egyelőre ismeretlen okokból - lezuhant egy amerikai AH-64 Apache helikopter. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A fallúdzsai béke mellett a síiták lázadása is megtörni látszik. Egyes jelentések szerint Moktada asz-Szádr szélsőséges vallási vezető magánhadserege állásokat adott fel az egy hete teljes egészében elfoglalt Nedzsefben. A lázadó főpap tartózkodási helye ismeretlen - írja a BBC.

Titokban egyezkednek

Az AP úgy tudja, hogy a Mahdi hadsereg visszavonulása része lehet a Szádrral született megállapodásnak. A vallási vezető el akarja kerülni az ellene gyilkosság vádjával indított büntetőeljárást.

Az AP értesüléseinek ellentmond, hogy a vallási vezető a libanoni tévének adott nyilatkozata szerint "kész feláldozni életét" az amerikaiak elűzéséért. Szádr egyben felszólította az irakaiakat, "ne hagyják, hogy halálom a szabadságért és a megszállás ellen folytatott küzdelem végét jelentse". A vallási vezető átállásra szólította az amerikaiakkal szövetséges csapatokat.

A Nedzsef külvárosaiban járőröző amerikai csapatokat a radikális vezető "elfogására vagy megölésére" utasították - nyilatkozta az AP-nek Ricardo Sanchez, az Irakban állomásozó csapatok főparancsnoka. Az amerikaiak kedden Bagdadban elfogták a vallási vezető egyik munkatársát.

Nedzsefet látszólag feladják, Kerbaláért még küzdenének Szádr katonái. A Mahdi hadsereg legalábbis megismételte a bolgár katonákat a város elhagyására szólító ultimátumát. A lázadó síiták eredetileg hétfő éjfélig adtak időt a Kerbalát védő ötszázfős bolgár alakulatnak a távozásra. A múlt heti harcokban négy bolgár katona sérült meg. A helyzet "lassan megnyugszik" Kerbalában, "néhány" katona azonban kérte, hogy hazatérhessen - nyilatkozta egy bolgár magántévének Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter.

Az amerikai hadsereg iraki parancsnokai a nyugalom ellenére erősítést kérnek. Az iraki parancsnokság elképzelései szerint két gyorsreagálású dandárt kért a főparancsnokságtól - jelentette a BBC. Abizaid tábornok, a középső parancsnokság vezetője szerint bizonyos alakulatok hazatérése "minden bizonnyal" késni fog.

Igazolva látják magukat a franciák

"Végtelenül aggasztónak" ítélte az iraki helyzetet a francia nemzetgyűlésben Jean-Pierre Raffarin - jelentette az MTI. A kormányfő igazolva látja az iraki háború ügyében képviselt francia álláspontot. Chirac államfő a háború heves ellenzője volt, nem támogatta Huszein diktatúrájának megbuktatását.

"Franciaország részt kíván venni a tartós megoldás kimunkálásában" - jelentette be igényét Raffarin. A Fehér Házból a múlt héten kiszivárgott értesülések szerint Bush a franciák segítségét kérte az iraki békefenntartásban.

Kiállt az amerikai csapatok iraki állomásoztatása mellett a washington Postban megjelent cikkében John Kerry. "Bárkit válasszanak is elnöknek novemberben, rendületlenül kitartunk ebben a küldetésünkben" - írta cikkében a demokraták elnökjelölt. Kerry azonban bírátta Bush hatalomátadási tervét és az ENSZ nagyobb szerepvállalását javasolta. A Bush-kormány hibájából "életeket vesztettünk, valamint időt, lendületet, és elvesztettük a szavahihetőségünket is" - írta az elnökjelölt.