Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Robbanás Bagdadban, tűzszünet Fallúdzsában

2004.04.12. 10:00
Két - más forrás szerint három - robbanás hallatszott hétfő reggel Bagdad központjában és füst szállt fel az úgynevezett "Zöld övezetből", ahol az amerikaiak vezette szövetséges erők főhadiszállása is áll - közölték szemtanúk. Annak ellenére, hogy hétfő éjfélig meghosszabbították a tűzszünetet Fallúdzsában hétfőre virradóra tűzpárbaj tört ki a városban.
A bagdadi detonációk oka egyelőre ismeretlen. A Zöld övezetet gyakran támadják rakétákkal és aknavetőkkel az amerikai megszállás ellen harcoló gerillák. Egy amerikai illetékes szerint egyelőre nem világos, hogy lőszerek megsemmisítését célzó "ellenőrzött robbanás" történt, vagy támadást követtek el.

Tűzszünet és tűzpárbaj

Fegyveres iraki ellenállók tűzpárbajt vívtak a hétfőre virradó éjszakán amerikai tengerészgyalogosokkal az Irak középső részén fekvő Fallúdzsa városában. Robbanások döreje és gépfegyverropogás hallatszott az éjszaka a város egyik körzetéből, s amerikai katonai helikopterek köröztek Fallúdzsa felett. Vasárnap tűzszüneti megállapodás lépett érvénybe a felek között, amelyet hétfőn meghosszabbítottak, így az hétfő éjszakáig marad érvényben - jelentette be a szunnita Iraki Iszlám Párt egyik vezetője, aki részt vesz a felek közötti közvetítésben. Az iraki közvetítő közlése szerint a tűzszünet meghosszabbításának célja, hogy folytathassák a tárgyalásokat a válság rendezéséről.

Az amerikai hadsereg vasárnap bejelentette, hogy három nappal korábban öngyilkos merényletek elkövetésére szánt, övekre erősített robbanószerkezeteket találtak Fallúdzsában. A tengerészgyalogosok egy orvlövészt üldözve találtak rá az övekre a város délkeleti ipari negyedében egy szabadtéri "raktárban", ahol régi amerikai egyenruhákra is rábukkantak - közölte Brennan Byrne alezredes.

Az iraki rendőrséget aggasztja, hogy az utóbbi időben egyre több iraki vesz részt öngyilkos merényletek elkövetésében, amelyeket korábban az amerikai vezetők titokban Irakba beszivárgott külföldi terroristáknak, például az al-Kaida tagjainak a számlájára írtak. Byrne alezredes tájékoztatása szerint a pokolgépekkel felszerelt öveket ugyanolyan módszerrel készítették, mint a Hamasz palesztin radikális mozgalom által használtakat.

Hét kínait is elraboltak

Hét kínai állampolgárt elraboltak vasárnap Irak középső részében - jelentette az Új Kína hivatalos hírügynökség egy Bagdadba akkreditált kínai diplomatára hivatkozva. A diplomata tájékoztatása szerint a hét kínai munkás Jordániából érkezett Irakba vasárnap reggel és feltehetően a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa térségében rabolták el őket. A hét kínai Fucsien (Fujian) tartományból származik, a legfiatalabb 18, a legidősebb 49 éves - közölte a kínai diplomata.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint az al-Arabíja hírtelevízió tudósítója több, vasárnap elengedett tússzal készített interjút, akik elmondták, hogy találkoztak hét, kínai útlevéllel rendelkező személlyel, akiket egy titkos helyen tartanak fogva. A foglyok szemmel láthatóan egészségesek voltak, és nem voltak megbilincselve.

Kína hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy hét állampolgárát elrabolták Irak középső részén, és felszólította kínaiakat, ne utazzak Irakba. A kínai külügyminisztérium sürgette az iraki hatóságokat, mielőbb intézkedjenek a vasárnap elrabolt hét kínai állampolgár kiszabadítása érdekében.

Kína, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja határozottan ellenezte Irak megszállását és elutasította, hogy katonákat küldön a megszálló szövetséges erők kötelékébe. A tavalyi madridi adományozó konferencián Peking 24 millió dollárt ajánlott fel az iraki újjáépítéshez.

Életben vannak a japán foglyok

Az Irakban túszul ejtett három japán állampolgár életben van - közölte hétfőn egy japán kormányilletékes a túszejtőkkel tárgyaló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A három japán jelenleg Fallúdzsa térségében tartózkodik, a magát Szaraja al-Mudzsahídinnek nevező csoport fogságában. A csoport azt követelte, hogy Japán vonja ki Szamávában állomásozó katonáit.

A japán védelmi minisztérium hétfőn közölte: a légierő három C-130 szállítógépét készenlétbe helyezték Kuvaitban a három túsznak, illetve azoknak a japán állampolgároknak a kimenekítésére, akik el kívánják hagyni a harcok dúlta Irakot. A három japán állampolgárt - egy humanitárius segélyszervezet két munkatársát és egy sajtófotóst - csütörtökön ejtette fogságba egy magát Szaraja al-Mudzsahídinnek nevező csoport, amely azzal fenyegetőzik, hogy hétfőn közép-európai idő szerint 15.00 órakor kivégzi az egyik túszt, majd 12 óra múlva a másik kettőt is, ha nem vonják ki a japán katonákat a dél-iraki Szamávából.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió vasárnap este bejelentette: levelet kapott a három túsz hozzátartozóitól, akik a foglyok állapotáról kértek tájékoztatást és felszólították a japán kormányt: vonja ki csapatait Irakból. Levelükben a családtagok hangsúlyozzák: a japán nép támogatja a katonák kivonását és máris több tízezren írták alá a túszok megmentését célzó petíciót.

Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő, aki politikai pályafutása legnehezebb megpróbáltatását éli, ígéretet tett arra, hogy a túszejtők fenyegetése ellenére nem vonja ki Irakból a közel 550 fős japán kontingenst. A túszválság a fő témája Koidzumi Dzsunicsiro és Dick Cheney hétfői megbeszélésének is. Az amerikai alelnök hétfő reggel érkezett Tokióba, egyhetes ázsiai körútjának első állomására. "Washington megtesz minden tőle telhetőt az Irakban elrabolt három japán civil kiszabadulása érdekében" - ígérte meg hétfőn Tokióban Dick Cheney.

Az Arab Liga elítéli az erőszakot

Az Arab Liga elítéli a több mint 500 polgári személy életet követelő iraki erőszakos cselekményeket - közölte vasárnap a szervezet főtitkára. Amr Musza az Arab Liga tanácskozása után beszélt erről. A tanácskozáson az iraki helyzetet vitatták meg. A főtitkár elfogadhatatlannak és rendkívül súlyosnak nevezte az iraki harcokat. Egy hét leforgása alatt több mint 600 iraki halt meg és mintegy ezren sebesültek meg a fallúdzsai harcokban. Amr Musza szerint az "iraki helyzet arab álláspontot igényel (...) és kívánatos, hogy egy ilyen döntést arab csúcstalálkozón hozzanak meg". Hozzátette: a jövő héten Bahreinba, Szíriába és Katarba látogat, hogy egyeztessen a csúcstalálkozóról.