Ervin
14 °C
21 °C

Folytatódnak a harcok Irakban

2004.04.10. 15:53
Már a hatodik egymást követő napon folytatódtak a harcok szombaton az iraki fővárostól nyugatra lévő Fallúdzsában, miközben az amerikai erők egyik vezetője kétoldalú tűzszünetre szólította fel az ellenállókat. Harcok robbantak ki Bagdad egy szunniták lakta negyedében is.
"A koalíciós erők készek tűzszünetre Fallúdzsában az ellenséges elemekkel déltől kezdve" - jelentette be szombat reggeli bagdadi sajtóértekezletén Mark Kimmitt amerikai tábornok, az Irakban folyó hadműveletek helyettes vezetője. "Ha a tűzszünet tartós lesz, tárgyalások kezdődhetnek legitim iraki hatóság létrehozásáról" Fallúdzsában - tette hozzá, arra utalva, hogy iraki biztonsági erőket telepíthetnek a városba.

Kimmitt felhívását megelőzően az iraki ideiglenes kormányzótanács hivatalos közleményben szólított fel tűzszünetre "az ország bizonyos részein és különösen Fallúdzsában". Pénteken az amerikai haderő déltől egyoldalú tűzszünetet jelentett be, de a harcok csaknem azonnal kiújultak, s az amerikaiak hangoztatták, hogy támadás esetén joguk van megvédeni magukat.

Összecsapások több iraki városban

Szombaton nehézgépfegyverekkel folytatódtak a harcok Fallúdzsában - közölte a helyszínről Ken Jones amerikai őrmester, hozzátéve, hogy a nők és a gyermekek továbbra is menekülnek a városból.

Bagdad szunniták lakta Adhémíja negyedében szombaton milicistákkal csaptak össze amerikai katonák - közölték szemtanúk. Több tucat ellenálló rakétagránátokkal és géppisztolyokkal kezdte lőni az amerikaiakat, akik viszonozták a tüzet. Robbanások és lövöldözések zaja hallatszott a jelenleg amerikai ellenőrzés alatt lévő volt elnöki palota környékéről, és füstoszlopok emelkedtek a magadba. Az amerikai katonák teljesen lezárták a negyedet, s az újságírókat is távol tartották tőle.

Washington tartja az iraki hatalomátadás június 30-i dátumát
Az Egyesült Államok tartja magát az iraki hatalomátadás június 30-i dátumához - erősítette meg szokásos szombati rádióbeszédében George Bush amerikai elnök. A Texas állambeli Crawfordban lévő farmján tartózkodó elnök Szaddám Huszein iraki diktátor megbuktatásának első évfordulója után egy nappal mondott beszédében utalt arra, hogy egyesek az iraki szuverenitás helyreállításának elhalasztását sugallták az elmúlt hetek támadássorozata után. Az elnök elismerte, hogy az elmúlt hetekben a koalíciós erőknek "provokációkkal kellett szembenézniük, és harcba kellett bocsátkozniuk az ellenséggel". Ugyanakkor biztosította az amerikaiakat arról, hogy a következő időszakban folytatódni fog offenzívájuk és legyőzik az ellenük forduló, a hatalom megragadására törő "kis csoportot", utalva Muktada asz-Szadr iraki radikális síita vezetőre és híveire.

A főváros déli részén egy hírügynökségi fotós két amerikai járművet látott lángolni: egy Abrams harckocsit és egy kamiont, amely az amerikai katonák ellátására szolgált. A kivonuló tűzoltókat a lázadók lőni kezdték, így akadályozva az oltást.

Tizenegy irakit, köztük egy rendőrt öltek meg és harmincöten megsebesültek az elmúlt 24 órában Baakúba körzetében iraki fegyveres csoportok és amerikai egységek összecsapásaiban.

Egy baakúbai rendőrtiszt szerint Dijála tartomány több pontján robbant ki tűzharc. Mint egy kórházi illetékes közölte, a sebesültek többségét aknalövedék-szilánkok érték. Egy amerikai szóvivő viszont összesen 40 iraki halottról és több amerikai katona sebesüléséről számolt be.

Kirkukban fegyveresek támadták meg az iraki biztonsági erőket, két embert megöltek és elraboltak három kurd tisztet. Bászrában szombatra virradóra lövéseket adtak le az Irakot megszálló koalíció főhadiszállására. Az akcióban senki sem sérült meg.

Közben Kút városában az amerikai hadsereg megerősítette állásait. Több olyan középületet foglaltak el az amerikai katonák, amelyek a hét elején Muktada asz-Szadr iraki síita radikális vezető milíciája, a Mahdi Hadserege vont ellenőrzése alá. Szombaton délelőtt amerikai helikopterek bombázták Kút körül az iszlám fegyveresek feltételezett állásait.