Emőke
-4 °C
9 °C

Amerikai légicsapás az iraki Fallúdzsában

2004.04.07. 07:48
Amerikai harci repülőgépek rakétákkal leromboltak négy házat kedden este az iraki Fallúdzsában, aminek következtében egyes források szerint harminc személy életét vesztette, huszonöt megsebesült. Ramadi városa mellett tizenkét amerikai halt meg.
Szemtanúk szerint az amerikai harci gépek napnyugta után mértek légicsapást a Fallúdzsa két különböző pontján fekvő épületekre. A fallúdzsai kórház egyik orvosa közölte, hogy a támadás után nem sokkal harminc holttestet és huszonöt sebesültet szállítottak be az egészségügyi intézménybe. Az orvos szerint a sebek jellege arra enged következtetni, hogy az áldozatok az épületek lerombolásakor sérültek meg.

Az újabb halálesetekkel 34-re emelkedett a Fallúdzsában kedden életüket vesztett irakiak száma. Kedden napközben iraki ellenállók és az amerikai katonák heves utcai harcaiban nyolc iraki vesztette életét.

Amerikai tengerészgyalogosok hétfő óta ostromzár alatt tartják a várost, hogy felszámolják az országot megszálló koalíciós erőkkel szembeni ellenállás egyik fő fészkének tartott Fallúdzsában tevékenykedő gerillacsoportokat.

Szórványos lövöldözésről számoltak be kedden este az iraki Násziríjából is, ahol napközben szintén heves harcok folytak a radikális síita milícia és az ott állomásozó olasz kontingens katonái között. A város utcái elnéptelenedtek, a helyi lakosok otthonaikban kerestek menedéket az összetűzések elől.

Az iraki főváros, Bagdad központját kedd este - immár a második egymást követő napon - ismét robbanások rázták meg, amit fegyverropogás zaja követett. Sérültekről nem érkezett jelentés, s a koalíciós erők szóvivője újságíróknak nem tudott felvilágosítással szolgálni a történtek okairól.

Tucatnyi amerikai katona vesztette életét

A Ramadi városa melletti harcokban Bagdadtól nyugatra tizenkét amerikai katona vesztette életét. A CNN jelentése szerint további húsz katona megsebesült. A jelentés szerint az úgynevezett szunnita háromszögben támadás érte az amerikai támaszpontot.

A durvuló iraki helyzetről a húsvéti szabadságát texasi birtokán töltő George Bush is tárgyalt nemzetbiztonsági főtanácsadójával, Condoleezza Rice-szal és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel - jelentette az MTI. Az amerikai elnök szerdán telefonkonferenciát tart az amerikai nemzetbiztonsági tanács tagjaival; a megbeszélésbe Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója és John Abizaid tábornok, az amerikai középső parancsnokság vezetője is bekapcsolódik. George Bush még szerdán telefonon megbeszélést folytat Tony Blair brit miniszterelnökkel is.