Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Polgárháborútól tart Blair

2004.04.11. 20:02
Blair és védelmi minisztere szerint is polgárháborúba süllyedhet Irak, ha a szövetségesek idő előtt kivonulnának. A brit harctéri parancsnokok az amerikaiak "agresszív" taktikáját okolják, Hoon védelmi miniszter és a kormányfő azonban támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat.
Kudarcot valhatnak Irakban a szövetségesek - ismerte el közvetve a brit Observerben Tony Blair. "Történelmi küzdelmet vívunk Irakban, ha elbukunk - bár nem fogunk -, azzal elenyészne az iraki szabadságba és vallási türelembe vetett remény, diktátorok ülnének örömünnepet, fanatikusok és terroristák diadalmaskodnának" - írja a Guardian vasárnapi kiadásában megjelent cikkében a brit kormányfő.

Buknának a gyengeségen

Blair szerint ha a szövetségesek kivonulnának Irakból, a szélsőséges erők azonnal megpróbálnák őket kiszorítani Afganisztánból is. "Minél gyengébbek vagyunk, annál szorosabban a nyomunkban lesznek" - áll a kormányfő cikkében.

Tony Blair szerint Irak nem süllyed polgárháborúba, ennek esélyét azonban saját védelmi minisztere nem zárta ki. Ha a szövetségesek nem számolják fel a békére, a demokráciára és a szabadságra leselkedő veszélyeket, Irakban polgárháború fog kitörni - nyilatkozta a BBC-nek Geoff Hoon.

Bírálják az amerikai taktikát

Blair kormányfő a The Observerben írt cikkében maradéktalan támogatásáról biztosította azt a módot, ahogy az amerikai hadvezetés kezeli a kialakult helyzetet. A brit hadsereg iraki parancsnokai szerint azonban az amerikai hadsereg agresszív módszerei "súrlódásokat" okoznak a szövetséges hadvezetésen belül, és a brit főparancsnokság növekvő aggodalommal figyeli az amerikaiak akcióit - írja a Sunday Telegraph.

Hoon védelmi miniszter azonban vasárnapi rádiónyilatkozatában ezt visszautasította. Az amerikaiak által ellenőrzött, Bagdadtól északra és nyugatra eső területeken "rendkívül nehéz" a helyzet, amelyet "kezelni kell" - mondta a BBC-nek. Hoon ennek ellenére nem lát okot a június 30-ikára tervezett hatalomátadás elhalasztására.