Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az FBI kicenzúrázná az internetről
Daniel Pearl kivégzését

2002.05.25. 17:11
A Wall Street Journal tudósítóját, Daniel Pearlt Pakisztánban iszlám fundamentalisták elrabolták, majd megölték. A kivégzését ábrázoló videófelvételt februárban kapta meg a helyi amerikai konzulátus, a digitalizált verziót most a szövetségi nyomozók próbálják leüldözni az internetről.
Daniel Pearl
Pearl január végén tűnt el, miután egy iszlám fundamentalista vezetőhöz igyekezett riportra - mint kiderült, pakisztáni muszlim radikálisok ejtették túszul, akik szabadságáért cserébe a tálibokkal együtt hadifogságba esett pakisztáni zsoldosok szabadságát követelték, méghozzá huszonnégy órás határidővel.

Az újságírót a határidő leteltével kivégezték. Míg feldarabolt holttestére májusban bukkantak rá, az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetsége még februárban megkapta a gyilkosság videófelvételét.

A felvétel az elmúlt hónapokat megfelelő hivatalok asztalain és fiókjaiban töltötte, míg végül az elmúlt héten a CBS televízió jelezte: szeretné leadni híradójában. Pearl családja és a Wall Street Journal tiltakozásának hatására azonban megfontolták a dolgot és mindössze harminc másodpercet adtak le a négy perces snuffból. Pearl özvegye "szívtelennek" nevezte a CBS eljárását.

A szív közbelép

A megrázó mozgókép ugyanakkor többé-kevésbé akadálytalanul repül az internet világméretű számítógépes hálózatában - az FBI ezért úgy döntött, fegyelmezni kezd.

A szövetségi szakemberek kedden jelentkeztek a virginiai ProHostersnél azzal, hogy a Pearl-gyilkosság felvétele megjelent a szerverükön található Ogrish.com-on és minél hamarabb távolítsák el.

Az FBI közölte: a fájl eltávolítását a Wall Street Journal tulajdonosa, a Dow Jones kérésére kezdeményezték. A ProHosters tulajdonosával, Ted Hickmannel folytatott telefonbeszélgetés során egy pontosan meg nem határozott törvényre hivatkoztak, emellett szerették volna megtudni az Ogrish.com üzemeltetőjének személyes adatait.

Headshot versus cumshot

Hickman bírói rendelkezés nélkül nem volt hajlandó kiadni az adatokat - a fájlt viszont eltávolította. Kiderült ugyanakkor, hogy az online obszcénkedést tiltó törvény csak szexuális jellegű tartalmakra vonatkozik, így az Ogrish.com erőszakcselekményeket és holttesteket tartalmazó kép- és mozgókép-gyűjteménye nem sért semmilyen korlátozást.

Daniel Pearl tragédiája ugyanakkor a nyomozóhatóság fellépésének köszönhetően kiegészült egy tradicionális internetes tragikomikai elemmel: az FBI akciójának hírére nagy mennyiségben kezdték tükrözni, így az érdeklődők könnyebben beszerezhetik, mint valaha.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!